Vijfhonderd actievoerders tegen voetbaltempel op Parking C

“Bouw dat Eurostadion maar in Brussel”

Zowat vijfhonderd aanhangers van het Taal Aktie Komitee (TAK) en de Vlaamse Volksbeweging hebben gisteren op Parking C geprotesteerd tegen het Eurostadion. De actievoerders willen niet dat zo’n nationale sporttempel op Grimbergs grondgebied gebouwd wordt, en vragen een renovatie van het Koning Boudewijnstadion of een nieuw stadion op Brussels grondgebied.

De groep trok in stoet van het centrum van Strombeek-Bever naar Parking C. Op die locatie wordt mogelijk het Eurostadion gebouwd, maar dat zien de aanhangers van TAK en de Vlaamse Volksbeweging niet zitten. “Begrijp ons niet verkeerd, wij zijn zeker niet tegen de komst van een nieuw voetbalstadion”, zegt Bart Laeremans van de Grimbergse oppositiepartij Vernieuwing. “Maar het hoort gewoon niet thuis op Parking C. Die ligt namelijk op Grimbergs – en dus Vlaams – grondgebied. Daar een stadion bouwen, komt neer op het weggeven van alle lokale macht aan de hoofdstad. Zo’n voetbaltempel hoort alleen in Brussel thuis.”

Frédéric Erens van Vlaams Belang stapte gisteren ook mee op. “Als de nieuwe voetbaltempel op Parking C gebouwd wordt, dan is dat eigenlijk een uitbreiding van Brussel”, stelt hij. “We begrijpen niet dat men dit als de ideale locatie voor zo’n megaproject beschouwt. Op het stuk van de Brusselse Ring tussen Grimbergen en Wemmel is het nu al elke dag aanschuiven, en toch is men van plan om de mobiliteitsproblemen nog wat zwaarder te maken. Onbegrijpelijk. Er zijn meer geschikte locaties in Brussel, zoals bijvoorbeeld aan Schaarbeek Vorming. Een betere locatie heb je eigenlijk niet.”

Proefboringen
8505447

Enkele deelnemers organiseerden gisteren na de optocht ook nog een ludieke actie op de terreinen van Parking C. Zo gingen ze met symbolische proefboringen op zoek naar asbest. “Bouwheer Ghelamco groef destijds niet diep genoeg, om zo het Milieueffectenrapport te vervalsen en om te vermijden dat men zou stoten op een ‘megavangst’ asbest, zowat vijftien meter onder de grond”, zegt Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging.

Nieuw element in dossier
Philip Roosen (N-VA) zegt intussen dat zijn partij een nieuw element in het dossier ontdekt heeft, maar veel wou hij daar gisteren nog niet over kwijt. “Het zou wel eens de sleutel van dit hele project kunnen zijn”, klonk het. “Donderdag zullen we het gemeentebestuur van Grimbergen tijdens de gemeenteraad op de hoogte brengen van de nieuwe ontwikkelingen. De komende maanden zullen we alles nauwlettend op de voet volgen.”

De betogers wijzen de Vlaamse regering er nog op dat er destijds bij wet beslist werd dat er maximaal 50.000 vierkante meter recreatieoppervlakte mogelijk is op Parking C, en dat het stadion een oppervlakte van 360.000 vierkante meter zal tellen. “Het is hoog tijd dat Vlaanderen duidelijk maakt dat het niet te koop is, en dat Brussel de dolle expansiezucht mag opbergen”, besluit Bart Laeremans.

HLN – 21/03/2016 – Robby Dierickx

Facebooktwitter