Uitslag

Verkiezingsuitslag 2012

Procetueel

Verkozenen Vernieuwing Voorkeursstemmen

Statistiek 1

Statistiek 2006

Statistieken 3

Analyse bij de verkiezingen 14/10/2012

Vergelijking 2006 2012

Het aantal kiesgerechtigden in Grimbergen is tussen 2006 en 2012 verhoogd met 486. Het aantal kiezers dat geen stem uitbracht is gestegen van 1938 naar 2945. Dit zijn er al 1007 meer dan in 2006, of reeds 11,26% van de Grimbergse bevolking. Uiteraard heeft de recente persmededeling dat deze feiten toch niet worden bestraft, een zeer grote invloed op de kiesintentie.

De ongeldige of blanco stemmen, samen met de niet uitgebrachte stemmen vertegenwoordigen vandaag reeds 14.26% van het kiezerspotentieel. Dit zijn mensen die ongeïnteresseerd hun stem hebben vergooid en de meerderheid een prachtig cadeau hebben gedaan. Het zijn stemmen die uiteindelijk niet tegen de meerderheid konden gebruikt worden, en waar anderzijds de oppositie ook geen enkel voordeel uit kon halen.

Met uitzondering van Bart Laeremans, die koploper is met 2776 voorkeursstemmen (of 381 meer dan in 2006), is de kiezer zeer karig geweest met het bedelen van voorkeursstemmen? Hooguit enkel tientallen stemmen meer bij de koplopers, de overige kandidaten zien hun stemmenaantal verminderen. Enkele nieuwkomers deden het betrekkelijk goed en stoten zelf hoge gerangschikte kandidaten van kun troon. Het is duidelijk dat de huidige bewindsploeg helemaal niet beloond werd voor haar beleid.

Het signaal is hier gegeven dat 62% van de kiezer niet heeft gestemd op de twee huidige meerderheidspartijen. De vraag is of men hieruit lessen trekt en de keuze van de burger zal inwilligen. Zal NV-A dit lamentabele beleid helpen ondersteunen of kiest men resoluut voor de verandering?

Tevens is het bewijs geleverd dat uw stem wel degelijk een verschil kan maken en een invloed heeft op de verkiezingsuitslag.