Schilderij Borcht keert terug naar Grimbergen

Een schilderij met zijzicht op de kerk van de Allerheiligste Verlosser in de Borcht werd in Duitsland opgehaald bij de eigenaar die het wilde schenken aan de gemeente Grimbergen.

Even geleden verzond Alfons Vanalme uit Staufenberg in Duitsland een mailtje naar Hubert Wouters,  medebeheerder van de webstek Virtueel Museum Grimbergen (www.grimbergen-virtueel.be) met het verzoek of er interesse was in een schilderij dat hij ongeveer 60 jaar geleden naar Duitsland had meegenomen bij zijn verhuizing. De college van burgemeester en schepenen besliste op het aanbod van schenking in te gaan.

Schepen Van Bree haalde het schilderij in de herstvakantie op bij de familie Vanalme, waar zij warm werd onthaald. Zij kon er een aantal vragen stellen over de herkomst van het schilderij:

“Mijnheer Vanalme is afkomstig uit een kroostrijk gezin met 9 kinderen. Hij ontving het schilderij destijds van een koppel waarbij hij kind aan huis was.

Alfons Vanalme had destijds zijn echtgenote ontmoet in nabijgelegen Kassel, toen hij er zijn legerdienst volbracht, en na een korte terugkeer besliste het koppel toch hun toekomst in Duitsland uit te bouwen.

Het gezin met één dochter had het schilderij, van de hand van kunstschilder René Vandervoodt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Vandervoodt) in hun woonkamer hangen om de herinnering aan Grimbergen levend te houden. De heer Vanalme ging destijds naar de basisschool dichtbij de kerk van de Borcht en woonde ook in deze wijk.

Toch vonden ze dat het schilderij in Grimbergen thuishoort en gelet op hun leeftijd besloot het koppel het te schenken.”

Schepen Van Bree vult aan: “Ik was erg blij met het aanbod. Het schilderij bleek na al die jaren nog in uitstekende staat te zijn en ik vind het belangrijk dat dergelijke objecten bewaard blijven. Ik mocht het gezin bedanken met een geschenkdoos van nieuwe Grimbergse bieren en lokale chocolade. De gemeente moet nog beslissen waar het schilderij zal worden opgehangen.”

Tot slot wordt er een oproep gedaan naar mensen die mogelijk interessante stukken over Grimbergen in hun bezit hebben maar er zelf geen gebruik (meer) van wensen te maken bv. tekeningen of prenten die ontdekt worden tijdens een zolderopruiming. Zij kunnen dit laten weten aan de dienst Toerisme via toerisme@grimbergen.be of de vzw Kunstdorp Grimbergen, een pas opgerichte vereniging die het artistiek erfgoed van Grimbergen (de deelgemeenten inbegrepen) wil bestuderen, beschermen en laten uitstralen, via info@kunstdorpgrimbergen.be.

Karlijne Van Bree
Schepen voor Erfgoedbeleid

Facebooktwitter