Gemeente Grimbergen doet vanaf 2022 beroep op Incovo voor de strijd tegen sluikstorten en het beheer van recyclagepark

Zwerfvuil en sluikstorten vormen een punt van ergernis voor steeds meer inwoners. Het gemeentebestuur maakt van de bestrijding hiervan een belangrijk actiepunt. Ze slaat de handen in mekaar met afvalintercommunale Incovo, die hier reeds jaren ervaring mee heeft én goede resultaten kan voorleggen in andere gemeenten. Naast het sluikstortbeleid draagt Grimbergen ook het beheer van de recyclageparken van Grimbergen aan Incovo over. De samenwerking start op 1 januari 2022.

“Voorbeelden uit andere gemeenten tonen aan dat de strijd tegen sluikstorten enkel succesvol kan zijn, wanneer er wordt gekozen voor professionalisering van de aanpak. Incovo, de intercommunale die vandaag actief is in onder andere Vilvoorde en Meise, werkt reeds jarenlang rond de aanpak van sluikstorten. Een gespecialiseerd team ruimt sluikstorten snel op, plaatst sluikstortcamera’s en maakt waar nodig Gas-boetes op. Op basis van de Incovo-beelden werden zware sluikstorters zelfs al correctioneel veroordeeld tot gevangenisstraffen. De cijfers rond sluikstorten gaan daarom binnen de Incovo-regio al enkele jaren de goede kant uit. Inwoners kunnen sluikstorten melden via sluikstort@incovo.be. In de meeste gevallen komen wij het sluikstort maximaal 1 werkdag later opruimen”, meldt Jan Buysse, directeur bij afvalintercommunale Incovo.“Naast het sluikstortbeleid draagt Grimbergen ook het beheer van de recyclageparken van Grimbergen aan Incovo over. Het recyclagepark van Grimbergen treedt hiermee toe tot een netwerk van recyclageparken in de Noordrand die voortaan allemaal toegankelijk zijn voor de inwoners van Grimbergen. Vanaf 1 januari kunnen inwoners van Grimbergen dus ook terecht op de recyclageparken van Koningslo, Machelen, Londerzeel, Vilvoorde, Meise of Zemst. Het recyclagepark van Strombeek-Bever sluit definitief de poorten op 31/12/2021”, vertelt Yves Verberck, schepen van afvalbeleid.

De gemeente zal later verder communiceren over de praktische zaken (bv. tarieven).

Vanaf midden december kan je alle info terugvinden op www.incovo.be

Bijlage: foto ondertekening (v.l.n.r. Chantal Lauwers (voorzitter gemeenteraad),  Yves Verberck (schepen), Ilse Van de Velde (ondervoorzitter Incovo), William De Boeck (schepen), Jan Buysse (directeur Incovo).

Yves Verberck
Schepen van lokale economie, leefmilieu, afvalbeleid, land- en tuinbouw

Facebooktwitter