[PM] Geen draagvlak voor Eurostadion in Grimbergen

Persbericht, 27 januari 2017

Vernieuwing roept deputatie op om beslissing gemeenteraad te respecteren.

De fractie ‘Vernieuwing’ uit de Grimbergse gemeenteraad is zeer verheugd dat het voorstel om ‘Buurtweg nr. 3’ af te schaffen, gisterenavond geen meerderheid kon behalen, ondanks de oproepen van CD&V en Open VLD. Uiteindelijk kreeg het voorstel 16 stemmen voor (8 CD&V, 6, VLD en 2 UF), 16 stemmen tegen (6 Vernieuwing, 5 N-VA, 2, Sp.a, 3 Groen) en was er één onthouding (UF).

Hiermee is de procedure evenwel nog niet ten einde. De gemeenteraad heeft ter zake enkel een adviesbevoegdheid. Het is de deputatie die in zo’n afschaffingsprocedure de knoop doorhakt. Dit kan nadat het schepencollege het dossier aan de provincie heeft doorgespeeld of op initiatief van derden.

Wij vragen aan de deputatie met aandrang om het standpunt van de gemeenteraad te respecteren en de buurtweg te handhaven. De discussie ging gisterenavond trouwens over veel meer dan enkel de buurtweg. Het debat ging over het stadion zelf, vermits de buurtweg het laatste middel was waarmee de gemeenteraad de komst van het stadion kon voorkomen.

De meerderheidspartijen CD&V en Open VLD bleven maar herhalen dat beide dossiers los zouden staan van mekaar, maar dat is larie, vermits de waardebepaling van de buurtweg volledig werd gekoppeld aan het stadiondossier.

Uit de stemming van gisterenavond is gebleken dat er in Grimbergen geen draagvlak bestaat voor het Eurostadion. We wijzen er trouwens op dat de meerderheidspartijen CD&V en Open VLD samen amper 38 procent van de Grimbergse stemmen vertegenwoordigen.

Gisterenavond is ook gebleken dat er tegen de bouwvergunning 662 bezwaarschriften werden ingediend met in totaal 1501 handtekeningen en dat er tegen de milieuvergunning 427 bezwaren werden ingediend met ruim 600 handtekeningen. Het protest van de bevolking is dus echt wel zeer massaal geweest.

Wij durven dan ook hopen dat men luistert naar de bevolking en het gezond verstand en dat het onfrisse dossier van het Eurostadion voorgoed begraven kan worden.

Bart Laeremans
0476 46 98 85

Facebooktwitter