Grimbergen en Wemmel eisen snel overleg met Brussel

Wie gelooft deze mensen nog: liegt burgemeester Marleen Mertens? Liegt Minister Brigitte Grouwels, of is het de pers die het weer anders heeft begrepen? De gemeente heeft parking C altijd “ondergaan”, reden waarom we er al zolang mee bezig zijn. Nu zitten ze met de gebakken peren

Burgemeesters woedend over Brussels parkeerplan

– Nieuwsblad.be woensdag 27 maart 2013, 03u00

Burgemeesters Marleen Mertens (CD&V) van Grimbergen en Walter Vansteenkiste (WEMMEL) van Wemmel trekken aan de alarmbel. Brussel besliste zonder overleg om Parking C (Heizel) om te vormen tot overstapparking en elders betalend parkeren in te voeren.

Als antwoord op de vraag van gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) gaf burgemeester Thielemans van Brussel aan bereid te zijn parking C te activeren voor pendelaars met een Mobib-kaart. Dit betekent dat de toegangspoorten enkel open gaan voor houders van een Mobib-kaart van de MIVB. Op die manier worden op korte termijn 1.100 parkeerplaatsen voorbehouden voor de gebruikers van het Brusselse openbaar vervoer, een aantal dat vrij snel opgetrokken zou kunnen worden tot 1.525.

Klinkt goed, maar het feit dat zowel Grimbergen als Wemmel, die met de parkeerproblemen voor het pendelverkeer te maken krijgen, niet geconsulteerd zijn, zet kwaad bloed. ‘Wemmel heeft een stukje oprit liggen naar Parking C, maar we merken dat Brussel gewoon autonoom beslist en de gemeenten in de Rand met een parkeerprobleem wil opzadelen’, zegt waarnemend burgemeester Walter Vansteenkiste.

Burgemeester Marleen Mertens van Grimbergen is verbaasd als ze hoort dat de Brusselse regering instemt met het activeren van Parking C als overstapparking. ‘Wij zijn niet geconsulteerd’, zegt ze.

Parkeerdruk terugduwen ‘We hebben met gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) van de provincie Vlaams-Brabant afgesproken om samen met zoveel mogelijk gemeenten te reageren, want nu worden we buiten de Brusselse besluitvorming gehouden. Terwijl dit toch een zware impact heeft op de randgemeenten. Er was een overleg voorzien, maar er is blijkbaar nu al beslist voordat we van iets weten’, aldus de burgemeester.

Zowel Wemmel als Grimbergen zijn niet te spreken over het nieuw gewestelijk parkeerbeleidsplan dat het Brusselse Gewest wil invoeren. Dat houdt onder meer in dat pendelaars twee uur gratis mogen parkeren, maar daarna 25 euro per halve dag moeten betalen om binnen het Brussels Gewest te parkeren. ‘Daardoor zullen niet alleen Wemmel, maar ook Strombeek, Zellik en andere gemeenten in de Vlaamse rand overspoeld worden door pendelaars’, zegt Vansteenkiste. ‘Wij gaan vanuit de Rand niet anders kunnen dan reageren, en de parkeerdruk terug op het Brusselse Gewest duwen, door zelf grote blauwe zones voor eigen inwoners in te voeren. Wij vragen daarom snel overleg.’

 

Randgemeenten ‘wel over parkeerplan geraadpleegd’

– Nieuwsblad.be donderdag 28 maart 2013, 03u00

BRUSSEL/WEMMEL/GRIMBERGEN – Negentien gemeenten in de Rand rond Brussel zijn wel degelijk uitgenodigd bij de Brusselse minister van Vervoer met de vraag advies uit te brengen over het Brusselse parkeerplan.

Dat laat Brussels minister Brigitte Grouwels (CD&V) weten, die zich niet kan vinden in de kritiek die de burgemeesters van Grimbergen en Wemmel gisteren uitten in onze krant. ‘Er zijn daarbij trouwens maar vijf gemeenten opgedaagd. Grimbergen was daarbij’, aldus de minister.

Gemeenten in de Rand vrezen dat ze overspoeld zullen worden door de pendelaars, nu langdurig parkeren in Brussel betalend wordt. ‘Maar door pendelparkings te openen, creëren we net meer parkeercapaciteit. Ook de mensen uit de Rand zullen nu sneller in Brussel geraken’, voert minister Grouwels aan.

Open voor pendelaars

Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) gaf deze week aan dat hij bereid is (Heizel)parking C open te stellen voor pendelaars. Die parking, die in Grimbergen ligt maar eigendom is van de stad Brussel, telt duizenden plaatsen die vandaag enkel gebruikt worden bij grote evenementen op de Heizel.

Facebooktwitter