Honderd kinderen geweigerd wegens plaatsgebrek

Persartikel: woensdag 22 mei 2013, 03u00 Auteur: Joris Herpol (het Nieuwsblad)

Grimbergen vraagt steun voor schoolinfrastructuur

GRIMBERGEN – Burgemeester Marleen Mertens vraagt net zoals Asse en Vilvoorde extra steun om de schoolinfrastructuur in Grimbergen uit te breiden. Asse en Vilvoorde kregen hiervoor eerder elk vijf miljoen euro, maar Grimbergen viel uit de boot.

Raadslid Bart Laeremans (Vernieuwing) kaartte het tekort aan plaatsen in Grimbergse scholen op de gemeenteraad aan. ‘In totaal steeg het aantal leerlingen in Grimbergen het afgelopen jaar met 141 leerlingen’, zegt Laeremans. ‘Sterkste stijgers waren Sint-Jozef in Strombeek (+ 43), gemeenteschool Beigem (+26) en gemeenteschool Humbeek (+ 20). Vergeleken met 2006 steeg het aantal leerlingen in het basisonderwijs met precies 600 (van 2.559 naar 3.159), of een stijging met 23 procent. Vorig jaar werden er door drie Grimbergse scholen in totaal een 100-tal kinderen geweigerd.’

Klaslokalen

‘Onlangs werden aan een aantal gemeenten, waaronder onze buurgemeenten Vilvoorde en Asse, extra subsidies toegekend voor de realisatie van bijkomende klaslokalen. Aan Grimbergen werden geen subsidies toekent, tot verbazing van het schepencollege. Blijkbaar zijn de noden in die andere gemeenten groter of slaagden deze gemeenten er beter in hun noden tot uiting te brengen’, aldus Laeremans.

Het raadslid wilde ook de situatie per deelgemeente wilde weten.

‘Wij werken wel degelijk aan de onderwijsinfrastructuur in onze gemeente’, verzekert burgemeester Marleen Mertens. ‘Ik heb er bij de Vlaamse regering nogmaals op aangedrongen om extra middelen te krijgen voor de schoolinfrastructuur. Wij zouden volgens de laatste berichten op de subsidielijst van gemeenten in 2014 staan. Sinds vorig jaar is er in de gemeentescholen een capaciteitsbeperking ingevoerd en in enkele vrije scholen bestond die al. Daardoor zal geen enkele school explosief groeien, maar er zijn dus wel wachtlijsten.’

Containerklas

Het is duidelijk dat de vrije school van Strombeek het tekort aan plaats in de gemeenteschool opvangt. In deze school werd ook extra ruimte gecreëerd.

In de gemeenteschool van Humbeek kan enkel nog de klas van de muziekacademie worden omgevormd voor een uitbreiding. Meer uitbreiding is daar niet mogelijk.

In de Borgt komt er gedurende vijf jaar een containerklas en gedurende een kortere tijd een tweede containerklas.

In Strombeek moeten nog keuzes worden gemaakt via het Masterplan, maar de gemeente wil er wel een loods naast de gemeenteschool aankopen. Bedoeling is dat de gemeenteschool van Strombeek een ‘dubbele school’ wordt en dat iedere klas ontdubbeld wordt. Vandaag zijn ongeveer de helft van de klassen ontdubbeld.

In Beigem komt een nieuwbouw die er tegen september 2014 zou moeten staan. Er zijn verschillende mogelijkheden om snel te kunnen werken, zoals houtskeletbouw.

Facebooktwitter