GemeenteApp voor iOS en Android + sociale media

Schriftelijke vraag. Betreft: GemeenteApp voor iOS en Android + sociale media

Geachte burgemeester,
Geachte schepenen,

Dat de sociale media steeds een belangrijkere rol spelen in ons leven, daar hoef ik u niet van te overtuigen. 64% van de Belgische surfers maakt gebruik van sociale netwerksites. In totaal gaat het om 5,2 miljoen mensen. Wereldwijd gaat het over meer dan 1,5 miljard gebruikers. Dit blijkt uit een studie van InSites Consulting bij meer dan 9.000 consumenten en uitgevoerd in 35 landen. Facebook is de meest populaire site met 59% gebruikers. 12% van de Belgische surfers maakt gebruik van LinkedIn en Netlog. Twitter komt op de 4de plaats met 7% penetratie onder de Belgische surfers. Het grote succes is mede te danken aan de opmars van de smartphones. Ook vele grote bedrijven en diensten hebben reeds hun eigen applicatie die je kan downloaden op je smartphone waardoor het voor de consument makkelijk is geworden om informatie op te zoeken of zelfs producten aan te schaffen.

Ik heb gemerkt dat de gemeente Grimbergen reeds een facebookpagina en twitteraccount heeft maar spijtig genoeg worden deze nog niet optimaal benut. Ook heeft onze gemeente nog geen persoonlijke App. Hierop zouden onze inwoners maar ook toeristen veel informatie kunnen vinden. Ik denk bv aan:

– Toerisme: een overzicht van bezienswaardigheden, wandel- en fietsroutes, beschikbare hotels en B&B’s, restaurants en gezellige café’s.

– Actualiteit: de laatste nieuwe weetjes en de komende activiteiten.

– Gemeentediensten: openingsuren en contactgegevens van de gemeentediensten, een meldpunt voor de burger, …- …

In het bundeltje dat we bij de installatie van de gemeenteraad kregen, zat er reclame voor het aankopen / aanmaken van een GemeenteApp. Men krijgt de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende templates of een layout op maat te laten maken, men kan een beperkt of onbeperkt aantal hoofdmenu’s en submenu’s installeren, … Die keuzes hangen natuurlijk af van hoeveel men wenst te investeren in een dergelijke App. Een GemeenteApp is al beschikbaar vanaf 999 euro (excl. BTW). Voor meer informatie kan u terecht op www.gemeenteapp.be

Graag had ik dan ook een antwoord gekregen op onderstaande vragen?

– Zal de gemeente een App aanmaken / aankopen?

– Indien wel, voor welk pakket zal de gemeente dan kiezen? (Basic, Standard of Advanced)

– Heeft de gemeente de facebookpagina en het twitteraccount van de gemeente Grimbergen aangemaakt of is dit een privéinitiatief?

– Indien de gemeente, wie beheert deze pagina?

– Indien dit een privéinitiatief is, is de gemeente van plan zelf een account aan te maken en te beheren?

– Hebben de verschillende diensthoofden toegang tot de accounts om zodoende zelf informatie te kunnen plaatsen?

– Is er een afspraak met de verschillende diensten om op regelmatige basis informatie door te spelen aan de beheerder zodat deze informatie meegedeeld kan worden via facebook of twitter?

– Werd er reeds reclame gemaakt voor beide accounts in het informatieblad of staat er een link op de gemeentelijke website?

– Wie is de verantwoordelijke voor het plaatsen van informatie op de gemeentelijke website?

– Ook de politiezone Grimbergen maakt gebruik van de sociale media. Wie is hiervan de beheerder? Werd hiervoor al reclame gemaakt in het informatieblad of staat er een link op de gemeentelijke website?

Dank bij voorbaat.

Met de meeste hoogachting,

Luk Raekelboom
Gemeenteraadslid

Lees hier het antwoord van het college:

GemeenteApp_Page_1

GemeenteApp_Page_2

Facebooktwitter