Einde coachingstraject Mooimakers: gemeente is tevreden over deelname en zet strijd tegen zwerfvuil en sluikstort onverminderd verder


Onze deelname aan dit coachingtraject van Mooimakers stond van bij het begin in het teken van een integrale aanpak. De opmaak van een (digitaal) vuilnisbakkenplan vormde daarbij de basis om ons openbaar domein in te richten in de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil. Door het efficiënter inzetten en het aanpassen van onze vuilnisbakken, willen we komaf maken met het misbruik. Je zal het ondertussen ook al opgemerkt hebben: onze vuilnisbakken dragen een uniek nummerplaatje voor een snelle identificatie. Vermeld dit nummer dus zeker in geval van klachten of opmerkingen.

Bart Laeremans
Burgemeester


Eén van de meer opvallende sensibiliseringsacties was de lancering van pocketasbakjes in de strijd tegen de rondslingerende sigarettenpeuken. De pocketasbakjes kan je als inwoner gratis afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis of Sociaal Huis tijdens de openingsuren. We kozen ervoor om zo’n asbakje niet te verplichten, maar rekenen wel op het nodige plichtsbesef van rokers.

De hondentoiletten werden wegens misbruik (sluikstort) al snel verwijderd, maar er kwam meteen een alternatief: vijf van de zes zelfgemaakte hondenpoepbuizen in buitengebieden doorstonden met glans de test. De hondenpoepbuizen hebben een positief effect op de netheid in de onmiddellijke omgeving. In de lente rolt onze dienst Openbare Reinheid – die intussen versterkt werd – een nieuwe sensibiliseringscampagne ‘kakje-zakje-bakje’ uit. Die stickeractie moet duidelijk maken dat poepzakjes thuishoren in een vuilnisbak, hondenpoepbuis of thuis bij het restafval. Zeker niet in de riool!

Onze strijd gaat voort onder het motto #samenvooreenpropergrimbergen. Want een gezellige gemeente is een propere en mooie gemeente, waar iedereen graag thuiskomt.

Chantal Lauwers
Schepen van leefmilieu en afvalbeleid

Facebooktwitter