“Buurt betrekken bij plannen voor stadion”

3103391470

Er komt een nieuw voetbalstadion op parking C van de Heizel. Zowel de federale, de Vlaamse als de Brusselse regering hebben een intentieverklaring ondertekend. Een haalbaarheidsstudie moet nog aantonen of het een stadion met of zonder atletiekpiste wordt. De omwonenden moesten sneller worden betrokken bij de plannen, zegt Vlaams minister van Sport en Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA).

Premier Elio Di Rupo (PS), Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) hebben een intentieverklaring ondertekend die bepaalt dat een nieuw voetbalstadion zal worden gebouwd op parking C van de Heizel, op grondgebied van Grimbergen.

Met die intentieverklaring heeft de Belgische voetbalbond een ticket in handen om een kandidatuur in te dienen voor de organisatie van het EK voetbal in 2020.

“De verklaring bevat een addendum dat meer duidelijkheid moet scheppen over het nieuwe stadion, in het bijzonder over de atletiekpiste”, verklaarde Peeters in “De ochtend” vanuit China waar hij momenteel op handelsmissie is.

“Een stadion met piste draagt de voorkeur weg van de federale, de Vlaamse en de Brusselse regering”, stelde hij. “Tegen 31 oktober moet een haalbaarheidsstudie op tafel liggen die moet aantonen of het project financieel en technisch door de beugel kan.”

“We denken dat het niet of voetbal of atletiek hoeft te zijn. Als het kan, kunnen beide in een stadion worden geïntegreerd.”

Zowel Peeters als Vervoort benadrukt dat het stadion hoe dan ook volledig met privégeld zal worden gebouwd. De Vlaamse noch de Brusselse regering zal met overheidssubsidies over de brug komen.

Juridisch weerwerk van Vlaams Belang

Vlaams Belang is niet te spreken over een nieuw nationaal stadion op Vlaams grondgebied. De partij zal op eigen houtje of in samenwerking met buurtbewoners alle noodzakelijke gerechtelijke stappen zetten om het project tegen te houden.

Voor de partij hoort het stadion niet thuis in Grimbergen (waar parking C gelegen is), maar op de site Schaarbeek-Vorming of elders in Brussel. De plannen druisen volgens de partij “overduidelijk flagrant” in tegen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan.

Vlaams minister van Sport en Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) zei in Terzake dat de omwonenden van bij het begin betrokken moeten worden bij de plannen voor de bouw van een nieuw nationaal stadion. Hij gaf ook aan dat hij het gebruik van het Nederlands als randvoorwaarde aan het stadion wil koppelen.

Bron: De Redactie
Datum: 11/09/2013 – 08.17

Facebooktwitter