Geen Eurostadion in Vlaamse Rand

“De bouw van een nationaal stadion op parking C in Grimbergen is nefast voor het Nederlandstalig karakter, de mobiliteit en de leefbaarheid van de Brusselse noordrand. We zullen dan ook alle juridische middelen aanwenden om deze beslissing teniet te doen.” Dat stelden senator Bart Laeremans en Vlaams fractievoorzitter Joris Van Hauthem woensdag op een persconferentie.

Dit voorjaar kondigde de Brusselse regering en het Brusselse stadsbestuur eenzijdig aan dat het nieuwe nationale voetbalstadion op de site van parking C zou komen in het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Opmerkelijk, aangezien de Vlaamse regering of de gemeente Grimbergen niet werden geconsulteerd. Nochtans dient de Vlaamse ruimtelijke regelgeving te worden nageleefd. En net daar knelt het schoentje. De bouw van een zogenaamd Eurostadion van de voorziene 15 hectare staat haaks op het Gewestelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor dit gebied dat slechts een maximum van 5 hectare toelaat. Het feit dat de Vlaamse regering het licht op groen heeft gezet voor het megaproject is dan ook des te opmerkelijk.

“Het is onbegrijpelijk dat de minister-president en bevoegd minister Muyters (N-VA) ingaan tegen hun eigen regelgeving. Nu zullen zij hun eigen wetgeving moeten aanpassen, voor een project dat uiterst nadelig is voor Vlaanderen en voor de Vlaamse Rand”, aldus Bart Laeremans.

Communautair vaarwater

Zo wijst de Vlaams Belang-senator op de verschillende uitlatingen van de Franstalige politici André Antoine en Benoit Cerexhe om een tweetalig statuut te geven aan het stadion. Voor het Vlaams Belang een bijkomend bewijs van de verborgen agenda van dit Brusselse satellietproject.

Alternatief

Joris Van Hauthem herhaalde dat de site van Schaarbeek-Vorming een veel beter alternatief is. “Uit een studie van de Brusselse regering in 2008 kwam deze locatie er als beste uit. Deze site heeft het grote voordeel dat ze vanuit het hele land met de trein bereikbaar is en bijgevolg geen bijkomende belasting zal veroorzaken in de nu reeds oververzadigde noordrandgemeenten,” aldus Van Hauthem.

Lees hier de persteksten van de persconferentie.

Facebooktwitter