Wallo-Brux vergadert donderdag over Strombeek-Bever

Daar komt de kat op de koord: cdH eist tweetalig statuut voor deel van Grimbergen

Het debat over het nationale voetbalstadion op Parking C begint eindelijk te gaan over de kern van de zaak: kan Brussel zomaar een stuk van Vlaams-Brabant inpalmen en er zijn regels opleggen? Tijdens het plenair debat over het stadion van vorige vrijdag in het Brussels hoofdstedelijk parlement werd door de enige Nederlandstalige volksvertegenwoordiger de taalkwestie aan de orde gesteld: “Grimbergen is gelukkig geen faciliteitengemeente. Dat betekent dus dat aanduidingen, wegwijzers en dies meer enkel en alleen in het Nederlands kunnen. Hebt u daar wel terdege rekening mee gehouden?”

Op die vraag kwam geen antwoord, maar vandaag lezen we dat Brussels cdH-fractievoorzitter Benoît Cerexhe zeer verregaande taaleisen stelt voor de site van het stadion: “Er is een bijzonder tweetalig statuut nodig dat een reeks garanties beidt op het vlak van taalgebruik, veiligheid en fiscaliteit. Anders is het project doodgeboren.” (Le Soir, 19 juni)

Brussels minister-president Vervoort kondigt inmiddels aan dat een gemeenschappelijke regering Wallonië-Brussel daar donderdag overleg zal over plegen. Wallo-Brux acht zich dus bevoegd om te vergaderen over het taalstatuut van Strombeek-Bever.

De echte francofone agenda komt hiermee eindelijk naar boven. De Vlaamse regering kan nu niet langer doen alsof haar neus bloedt en moet kordaat antwoorden met de enige mogelijke reactie: Parking C kan niet in aanmerkingen komen voor dit megastadion.

De enige die tot op heden klaar ziet in dit dossier is de Franstalige minister van Sport André Antoine, die het project afwijst precies omdat het in Vlaanderen ligt.

In het Vlaams Parlement zal minister-president Kris Peeters hierover binnenkort uitgebreid worden ondervraagd door Bart Laeremans, Senator

Website HLN vandaag


 

Hommeles over nationaal stadion: “Echte francofone agenda komt naar boven”

UPDATE Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft weinig begrip voor de kritiek van minister van Sport van de Franse Gemeenschap André Antoine (cdH) op de plannen voor een nieuw nationaal stadion op parking C van de Heizel. Eveneens MR en Ecolo pikken de kritiek niet.

Brussels minister-president Rudi Vervoort. © belga. De parking ligt in het Vlaamse Grimbergen. Antoine vindt dat niet kunnen en spreekt van een “tweede Zaventem”, een verwijzing naar de nationale luchthaven die ook in Vlaanderen ligt.

Alternatieven?
Vervoort benadrukt dat het voorstel om parking C te gebruiken, genomen is door de voltallige Brusselse regering, waar ook het cdH deel van uitmaakt. Hij vindt het vooral niet kunnen dat Antoine geen alternatieven voorstelt. “Wat echt van tel is, is dat België beschikt over een stadion met internationale uitstraling. Of zich dat nu bevindt in Wallonië, Vlaanderen of Brussel, maakt weinig uit, al zullen sommigen dat niet graag horen”, aldus Vervoort. De uitlatingen van André Antoine vallen niet in goede aarde bij Brusselse politici. © belga.


 

“Echte francofone agenda komt naar boven”
De kritiek van Antoine valt ook niet in goeie aarde bij MR en Ecolo. Ecolo-staatssecretaris Christos Doulkeridis, die met cdH in de Brusselse regering zit, is verbijsterd over de “woedende en agressieve toon” van de Franse gemeenschapsminister. Volgens hem heeft Antoine, die ook begrotingsminister is, andere motieven op de vooravond van een vergadering van de bevoegde regeringen over het plan voor de kinderopvang, dat de cdH-minister reeds enkele weken blokkeert.

Oppositiepartij MR vraagt zich af of cdH en meer bepaald de nieuwe minister Céline Fremault nog een plaats heeft in de Brusselse regering.

Tweetalig statuut
Het Vlaams Belang schiet dan weer met scherp op cdH omdat Brussels fractieleider Benoît Cerexhe vrijdag een speciaal, tweetalig statuut voor het stadion eiste. Volgens Vlaams Belang-senator en Grimbergenaar Bart Laeremans komt de echte francofone agenda naar boven: morgen zal het dossier besproken worden op de gezamenlijke vergadering van de Brusselse en Franse gemeenschapsregering.

“Wallo-Brux acht zich dus bevoegd om te vergaderen over het taalstatuut van Strombeek-Bever”, besluit Laeremans.


 

Nationaal stadion – MR en Ecolo hekelen houding cdH, Vlaams Belang waarschuwt voor speciaal statuut Grimbergen

BRUSSEL 19/06 (BELGA) = De kritiek van Frans gemeenschapsminister André Antoine (cdH) over de beslissing van de Brusselse regering om het nieuwe nationaal stadion op parking C, op het grondgebied van Grimbergen, te bouwen, zorgt voor heel wat kritiek bij MR en Ecolo. Het Vlaams Belang schiet dan weer met scherp op cdH omdat Brussels fractieleider Benoît Cerexhe vrijdag een speciaal, tweetalig statuut voor het stadion eiste.

Senator en Grimbergenaar Bart Laeremans is vooral bezorgd over de verregaande eisen die Cerexhe stelt voor de inplanting van het nationaal stadion in Grimbergen: “Er is een bijzonder tweetalig statuut nodig dat een reeks garanties biedt op het vlak van taalgebruik, veiligheid en fiscaliteit. Anders is het project doodgeboren.” Volgens Laeremans komt de echte francofone agenda naar boven: donderdag zal het dossier besproken worden op de gezamenlijke vergadering van de Brusselse en Franse gemeenschapsregering. “Wallo-Brux acht zich dus bevoegd om te vergaderen over het taalstatuut van Strombeek-Bever”, besluit Laeremans.

Oppositiepartij MR vraagt zich af of cdH en meer bepaald de nieuwe minister Céline Fremault nog een plaats heeft in de Brusselse regering. “Heeft mevrouw Fremault nog wel een plaats in de Brusselse regering indien ze er beslissingen van die regering niet kan dragen?”, Vraagt Brussels fractieleider Vincent De Wolf zich af.

Ecolo-staatssecretaris Christos Doulkeridis, die met cdH in de Brusselse regering zit, is verbijsterd over de “woedende en agressieve toon” van de Franse gemeenschapsminister van Sport, André Antoine. Volgens hem heeft Antoine, die ook begrotingsminister is, andere motieven op de vooravond van een vergadering van de bevoegde regeringen over het plan voor de kinderopvang, dat de cdH-minister reeds enkele weken blokkeert. AHO/JDD/RBR/./. 191453 JUN 13

Facebooktwitter