Pocketasbakjes bieden handige oplossing om sigarettenpeuken tijdelijk op te bergenRokers denken vaak dat sigarettenpeuken in rioolputjes mogen gegooid worden, maar dat klopt niet. De peuken belanden zo in onze waterlopen en vergiftigen vissen en natuur. Als gemeente zetten we in het verleden al in op sensibilisering. Nu gaan we nog een stapje verder en bieden we onze rokende inwoners een gratis pocketasbakje aan. Zoals de hondenpoepzakjes, of het afvalzakje voor in de wagen, bestaan er ook pocketasbakjes: een asbakje dat goed afsluitbaar is en je makkelijk in een zak of tas kan stoppen.

Ook op evenementen gaan we sensibiliseren en pocketasbakjes uitdelen. Op die manier hopen we ook het zwerfvuil verder aan te pakken.

Chantal Lauwers
Schepen van leefmilieu
We kozen ervoor om zo’n pocketasbakje niet te verplichten. Rokers dienen zich er wel van bewust te worden dat OVAM-handhavers wegwerpgedrag bij betrapping onmiddellijk beboeten. De voorbije 6 maanden werden hiervoor 27 GAS-boetes opgemaakt en een eerste overtreding kost meteen € 75! Onze gemeente blijft de strijd tegen zwerfvuil en sluikstort aangaan. Van januari t.e.m. mei werden maar liefst 224 overtredingen vastgesteld.

Bart Laeremans
Burgemeester

Meer info op de gemeentelijke webstek
Facebooktwitter