[EA] Inzet verborgen camera’s tegen sluikstorten

Extra agendapunt gemeenteraad 28 augustus 2014

Ik las in een krantenartikel van 19 augustus dat de gemeente en de politie overwegen om verborgen camera’s in te zetten tegen de almaar toenemende plaag van sluikstorten.

Het verwonderd mij dat men dit nu maar pas overweegt aangezien wij deze problematiek reeds tijdens de vorige legislatuur meerdere malen hadden aangekaart op de gemeenteraad.

Er werd destijds beloofd dat er een grondige studie zou gebeuren om dergelijke camera’s aan te kopen.

1. Waar is deze studie en wat is het resultaat ervan en waarom zijn de camera’s er nog steeds niet?

Van deze grondige studie is er dus blijkbaar niet veel sprake en dat blijkt ook uit de uitleg van de schepen die Chris Selleslagh gaf. Hij viel terug op de uitleg die wij de vorige ook keer al kregen. De hoge kostprijs, de beperkte kwaliteit van de bestaande camera’s en de verbindingsmogelijkheden naar het controlecentrum.

2. Wanneer denkt de gemeente deze camera’s te kunnen aankopen?

Hier kan dus nog geen datum worden opgeplakt. De opdracht werd aan de Politie gegeven om dit verder te onderzoeken. Politie en college staan momenteel in contact met de politie van Ieper waar men reeds enige ervaring heeft op gebied van sluikstorten en verborgen camera’s op hotspots.
N.B. Als ik mij niet vergis hadden wij tijdens vorige debatten reeds aangekaart dat er verschillende gemeenten waren die deze techniek met succes toepasten. Er werd trouwens toen ook nog een bezoek geregeld met de stad Mechelen om het project van camerabewaking aldaar te bezoeken. Hierop werd er naar mijn weten geen verder vervolg aan gegeven.

3. Kan het college een concreet camerabewakingsplan uitwerken tegen sluikstorten?

Hier werd geen uitleg over gegeven wat ook logisch is omdat er nog steeds geen camerabewaking is. Men kent wel de probleemplaatsen. Alles zal dus afhangen van het feit of men al dan niet overgaat tot de aanschaf van camera’s.
N.B. Als we in het persartikel kunnen lezen dat het opruimen van sluikstorten in 2013 een slordige 200.000 euro heeft gekost, dan stel ik mij de vraag of de aanschaf van verborgen camera’s nu niet extreem dringend wordt.

Luk Raekelboom
Gemeenteraadslid

Persartikel:

Aantal sluikstorten swingt de pan uit

GEMEENTE EN POLITIE OVERWEGEN INZET VERBORGEN CAMERA’S
Politie en gemeente willen de almaar toenemende plaag van sluikstorten een halt toeroepen met de hulp van de bevolking. Vorige week kreeg de politie op één dag alleen al zes meldingen van sluikstorten. Ook de inzet van verborgen camera’s op zogenaamde ‘hot spots’ wordt onderzocht. “Omdat we iets moeten doen. Het wordt almaar erger…”, zucht milieuschepen Eddie Boelens (Groen).

Vorig jaar hebben sluikstorten de gemeente al een slordige 200.000 euro gekost. “De ramingen voor dit jaar zijn al dat we ‘los’ boven dat bedrag gaan uitkomen”, legt Boelens uit. “We zitten in een situatie dat we worden geconfronteerd met zowel een toename van aantal storten als van volume. In de Timmermansstraat werden we onlangs geconfronteerd met een situatie waarbij elke donderdag of vrijdag een hele vracht afval van bouwmaterialen werd gestort. Dat is het werk van malafide bouwfirma’s die daar gewoon een camion komen leegkappen. De politie heeft ze niet kunnen vatten maar op basis van aanwijzingen zijn wel een aantal ‘verdachte’ bedrijven ondervraagd. Waarschijnlijk zat die er toch tussen want intussen is het gestopt. Waarschijnlijk werd het hen te link.”

Containers vol huisvuil

Ook de Oude Humbeeksesteenweg, Potaarde en Antwerpselaan horen bij de meest sluikstortgevoelige plekken van de gemeente. Op de Antwerpselaan hebben we zopas twee containers vol met huisvuil aangetroffen. We hebben die versleept naar het containerpark en het vuil onderzocht, helaas zonder resultaat. Die factuur loopt sowieso al in de duizenden euro’s. Als de eigenaars niet opduiken nemen we die containers in beslag. Dan hebben we er als gemeente toch nog iets aan over gehouden. Maar we zouden uiteraard liever de overtreder vatten.” Ook de politie maakt van de sluikstortproblematiek een prioriteit. Daarbij rekent men wel op de bewoners. Aan hen wordt gevraagd zo snel mogelijk de politie te waarschuwen bij het zien van overtredingen. Zoveel mogelijk details zijn welkom. “De politie wil ‘alles op alles zetten’ om zoveel mogelijk daders te identificeren”, klinkt het. “Je moet ze kunnen pakken, dat is het probleem”, gaat Boelens verder. “Ze laten helaas hun identiteitskaart niet achter. We staan in contact met de politie van Ieper. Zij werken nu al met verborgen camera’s op hotspots. Ik heb gevraagd aan onze politie om dit eveneens te onderzoeken. Ik wil dit op het college brengen. We moeten gewoon iets doen want het wordt almaar erger…” Ook het zwerfvuil is overigens een huizenhoog probleem. “Ook hier gaat het van kwaad naar erger. En het valt nog meer op dan sluikstorten. Het geeft de indruk dat Grimbergen verloedert. Onze zowat 70 vrijwilligers die zwerfvuil opruimen worden er gewoon moedeloos van…” Wanneer u een sluikstort(er) opmerkt, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de politie. Ofwel via 02/272.72.72 of 101, ofwel via mail op info@pzgrimbergen.be (niet dringende zaken).

Datum publicatie: 19 augustus 2014
Bron: Het Laatste Nieuws
Editie: De Ring-Brussel
Pagina: 17
Aantal woorden: 507
Auteur: DIMITRI BERLANGER

Facebooktwitter