Voetbalstadion of luchtkasteel?

Project op de Heizel stapelt de problemen, relletjes en onzekerheden op

‘Laat me eerlijk zijn: ik krijg bij dit dossier de indruk dat we Oosterweel achterna gaan. Het is een zootje’
Lid Vlaamse regering

Het nationale stadiondossier is slechts enkele weken oud, maar stinkt al naar Oosterweel. De deadline is alleen haalbaar met een perfect parcours. Maar de lijst van de problemen, relletjes en onzekerheden zwelt maar aan. De angst groeit voor een duur luchtkasteel.

Kan het nog Belgischer? Een groot bouwproject zonder duidelijke plannen en zonder geldschieters. Maar met communautair gehakketak en met boze buurtbewoners. De politiek is het sinds woensdag eens dat er een nationaal stadion mag komen op de Heizelparking C in Grimbergen. Maar de daadwerkelijke invulling van het project blijft heel erg vaag. De Vlaamse regering wil de Memorial Van Damme vrijwaren en eist een atletiekpiste. De Brusselse regering ziet dat niet zitten wegens te duur. De oplossing: er komt een piste als het economisch haalbaar is. Beslissen om niet te beslissen, zeg maar. De komende weken wordt er een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Voor die studie moet wel nog een bureau aangeduid worden. Terwijl het resultaat eind oktober verwacht wordt.

Deadline 2019

In de wandelgangen blijven de tegenstellingen sowieso bijzonder groot. Brussel hoopt dat de studie zal bewijzen dat een atletiekpiste aanleggen “echt een zotte kost is”. Vlaanderen gaat ervan uit dat de Memorial een thuis krijgt in het stadion. “Ik betwijfel of Peeters zonder piste zijn handtekening zet onder een akkoord (het nieuwe stadion ligt op Vlaamse grond)”, zegt een bron binnen de regering. “Laat me eerlijk zijn: ik krijg bij dit dossier de indruk dat we het Oosterweeldossier achterna gaan. Het is een zootje.” Ook de financiering is alsnog een wazig verhaal. De regeringen willen geen euro bijdragen aan de bouw. Maar de potentiële partners staan evenmin in de rij (DM 12/9). Er is nochtans geen tijd te verliezen. België diende woensdag zijn kandidatuur in om een wedstrijd van Euro 2020 te ontvangen in het nationaal stadion. De internationale voetbalfederatie FIFA verwacht dat er tegen begin 2016 een spade in de grond gaat. En de werken moeten volledig klaar zijn in 2019. Vraag is of dat een realistische timing is. “Alles zal perfect moeten verlopen”, zegt een bron dicht bij het dossier. “Er moet nog een uitgebreid milieu-effectenrapport worden opgemaakt, een bouwplan, een mobiliteitsplan.” De timing wordt helemaal krap als de regeringen nog beginnen ruziën over communautaire zaken. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA), die invloed heeft bij de toekenning van vergunningen, eist dat het stadion “een Vlaams karakter” krijgt. Lees: op Vlaamse grond moet Nederlands gesproken worden. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) repliceert onmiddellijk dat “het stadion niet onder de taalwetten zal vallen. Het Nederlands zal er net als het Frans bijkomstig zijn; men zal er voornamelijk Engels praten.” Voor het kabinet van Muyters is die opmerking “belachelijk”. “Brussel vergeet hoe belangrijk lokaal draagvlak is. De buurtbewoners hebben veel vragen.” Meer zelfs: een tiental gezinnen rond Heizelparking C heeft een actiecomité opgericht. “Als er een stadion komt, zullen we een juridische uitputtingsoorlog starten”, benadrukt de woordvoerder Philippe Fierens. Hij vreest voor de overlast. Hij wijst tegelijk op de mogelijke mobiliteitsproblemen. Op een steenworp van de Heizelparking C opent Paleis12, een splinternieuwe evenementenhal waar vijftienduizend mensen inpassen. Nog even verderop komt het megashoppingcentrum NEO. En de noordring verwacht binnenkort ook duizenden bezoekers voor Uplace in Machelen. “Tel dat allemaal op en je hebt al een verkeersinfarct. Zet daar nog een voetbalstadion bij en iedereen wordt gek”, zegt Fierens.

Datum publicatie: 13 september 2013
Bron: De Morgen
Auteur: JVH

Facebooktwitter