Maart – Beschrijving

Ter Tommenwandeling (8,4km)

Tussen Tommenmolen en Ter Tommen schuilt veel groen en mooie vergezichten.
Meer dan het ontdekken waard!


  • Autoluw, maar drassig bij regenweer
  • Niet geschikt voor wandelwagen en/of rolstoel
  • Niet geschikt voor fietsers bij regenweer

We starten onze wandeling ter hoogte van de gemeentelijke begraafplaats aan de Veldkantstraat. Vandaar gaan we een kort stukje richting Verbrande Brug en slaan links de Sint-Hubertusstraat in. Op het einde van deze doodlopende straat vinden we het Sint-Hubertuspad, dat ons tussen twee vijvers richting Maalbeek voert.

Voorbij de lemen schuur, een tentoonstellingsruimte van het Museum voor Oudere Technieken (MOT), slaan we rechtsaf. We belanden aan het binnenplein van onze schilderachtige Tommenmolen. Je kan er terecht voor een frisse pint of een fijne maaltijd.

We verlaten het erf, slaan rechtsaf en volgen de Tommenmolenstraat, die versmalt tot een bospad. Vóór het kruispunt vinden we links de Poddegemhoeve. Dit is de oudste gekende nederzetting in Grimbergen en dateert uit de 4de eeuw. We wandelen langs de Diegemput (een oude dries) en voorbij enkele vijvers vinden we rechts het Hoevepad, dat ons opnieuw over de Maalbeek voert. In de Poddegemstraat slaan we rechtsaf en wandelen tot aan café ‘In de Veldkant’, waar we links de Veldkantweg nemen. We dwarsen de Grote Kerkvoetweg en belanden in de Veldkantstraat.

Vervolgens gaan we naar links en slaan meteen weer rechtsaf, de Hertogenvoetweg in. We trekken doorheen het Priesterlindeveld en we stoten op de Nieuwe Schapenweg, die een langgerekt bosperceel afzoomt. We slaan linksaf richting Humbeeksesteenweg en komen aan de uitlopers van de woonwijk Nieuwe Borcht. We gaan deze wijk binnen aan de tweede afslag, ter hoogte van de Koolmezenstraat en gaan meteen links de Leeuwerikenstraat in. In de volgende hoek zien we een groen perceel met een houten hek, waar we het poortje openen en het wandelpad nemen richting geboortebos. Hier werden de voorbije 20 jaar honderden geboortebomen geplant, die stilaan uitgroeien tot een toegankelijk bosgebied, een fraaie uitbreidingszone van het natuurdomein ‘Ter Tommen’. Dit gemeentelijk natuurgebied zelf kan slechts af en toe betreden worden omwille van de gevaarlijke moeraszone.

We slaan rechts de Humbeeksesteenweg in en wandelen langsheen het natuurdomein. Achteraan slaan we rechts het park van de Borcht in. We stappen er tussen de vijvers door en belanden op die manier in de Fazantenstraat. Verderop slaan we rechts de Reigerstraat in. Op het einde daarvan nemen we de Wielewaallaan naar links, wandelen voorbij een reusachtige plataan en op het kruispunt met de Ter Tommendreef nemen we rechts de Borgtstraat. Voorbij de wijk Diepe Kanten start de doortocht van het natuurgebiedje ‘Kattenbergen’, een opmerkelijk kruispunt van twee waardevolle holle wegen.

We vervolgen onze weg tot ongeveer 100 meter voorbij de Driekastanjelaarskapel. Daar nemen we links de Kerkeblokstraat. Vóór de parkeerplaats van hotel Abbey, tussen de huisnummers 19 en 23 slaan we rechts het padje in naar de straat Koveris. We gaan rechtdoor tot aan het voetpad Kleine Kerkvoetweg (of Kerkeblokweg) achter het woonzorgcentrum Heilig Hart. Daar slaan we rechtsaf en wandelen tot aan de Driekastanjelaarsstraat. We slaan opnieuw linksaf en bereiken de Veldkantstraat, waar we rechts de begraafplaats zien liggen.


Klik hier om deze wandeling te downloaden op uw navigatietoestel.