April – Beschrijving

Tangebeekwandeling (5,9km)

Deze wandeling laat je genieten van holle weg tot holle weg,
door verrassend Grimbergs en Vilvoords bos en groen.


  • Autoluw, maar drassig bij regenweer
  • Niet geschikt voor wandelwagen en/of rolstoel
  • Niet geschikt voor fietsers bij regenweer

We starten onze wandeling op de parking aan de Populierendallaan, ter hoogte van de ingang van het Tangebeekbos, dat bijna helemaal op Vilvoords grondgebied ligt. Net vóór het bruggetje over de Tangebeek nemen we het pad links van de beek en gaan oostwaarts. Voor de liefhebbers kan er ook gekozen worden om over het bruggetje links of rechts het bos in te gaan voor een rondje van ongeveer 1 kilometer.

Halverwege het wandelpad kunnen we rechts genieten van een mooi vergezicht over de Tangebeekvallei. Op het einde van de weg gaan we over het volgende bruggetje en nemen we rechts de Bruynstraat uitlopend in de Poststraat. Hier bebost de stad Vilvoorde momenteel beide akkers met geboortebos om zo de groene long van het Tangebeekbos uit te breiden richting Drie Fonteinen. We zetten onze wandeling verder richting de Albert I-laan, die we oversteken naar het vervolg van de Poststraat, een merkwaardige holle weg. Halverwege komen we links een steile, hoge trap tegen die naar een veldweg leidt.

We blijven voor onze wandeling op de holle weg van de Poststraat tot boven aan de Medialaan, waar we rechts afslaan richting het op- en afrittencomplex Koningslo-Vilvoorde. We wandelen nu over de nieuwe, 200 meter lange fiets- en wandelbrug die boven de op- en afritten en onder de Ring zweeft. Een knap staaltje architectuur, dat zorgt voor een enorme verhoging van de veiligheid voor de kwetsbare weggebruikers. De verbinding maakt deel uit van fietssnelweg F214 die de cargozone van de luchthaven van Zaventem zal verbinden met Parking C in Strombeek-Bever.

Eenmaal we over de fietsbrug zijn, gaan we net voor de lichten eerst rechtsaf over de koeienroosters en dan nemen we onmiddellijk links de holle kasseiweg, de Romeinsesteenweg. Dit is een overblijfsel van een oude, lange Romeinse heirbaan die van Elewijt naar Asse liep.

We vervolgen de wandeling tot aan de Sint-Aloysius van Gonzagakerk van Koningslo, waar we eerst rechts gaan en meteen daarna onmiddellijk scherp rechts de Kwakkelstraat afdalen. Links ligt de voormalige Kodaksite, waar een nieuwe woonwijk wordt gebouwd. Ter hoogte van het kruispunt met de Mezenlaan wandelen we rechts de Keelvoetweg in en komen we aan het Klein Hoogveld.

Aan de hondenlosloopweide slaan we links de weg in en blijven we Klein Hoogveld links volgen tot voorbij het recyclagepark aan de Lijsterstraat. Op het einde van deze straat nemen we aan de rotonde de eerste afslag en volgen de Albert-I-laan tot onder de Ring. Meteen daarna gaan we links opnieuw een stukje Lijsterstraat in. Aan de eerstvolgende kruising wandelen we rechts weer het Tangebeekbos in.
Dit wegje volgen we tot het brugje bij de Tangebeek, waar we onze wandeling begonnen.


Klik hier om deze wandeling te downloaden op uw navigatietoestel.Uitbreiding naar Brussel (Neder-Over-Heembeek) (14,5km)

De getrainde wandelaar kan deze mooie wandeling Tangebeekwandeling nog uitbreiden met een ommetje naar de hoofdstad. In het verstedelijkte Neder-Over-Heembeek schuilen nog vele verborgen parels met onder meer de kinderboerderij, het Begijnenbosdal en het Meudonpark. Deze ontdekken we allemaal via deze uitbreiding tijdens het afdalen naar het Zennebekken, waarna we via de Sint-Pieter-en-Pauwelkerk en de oude klei- en kalksteengroeve de heuvel, waarop Heembeek gebouwd is, bestijgen in de richting van Koningslo.

Klik hier om de uitbreiding van deze wandeling te downloaden op uw navigatietoestel.