Vlaanderen beslist over Brussels voetbalstadion

Bouwterrein Heizelparking C ligt in de Vlaamse gemeente Grimbergen

Een extra probleem is de timing. Die is zeer krap, omdat Brussel het EK-voetbal 2020 wil ontvangen in het nieuwe stadion

Brussel wil een hypermodern stadion bouwen op de Heizel. Maar het bouwterrein ligt in het Vlaamse Grimbergen, waardoor de regering-Peeters de sleutel in handen heeft van het prestigieuze project. Een njet zou niet helemaal uit de lucht komen vallen. ‘Als voetbal nu ook al communautair wordt’, zegt Brussels burgemeester Freddy Thielemans.

Brussels schepen van Sport Alain Courtois (MR) bemachtigde zaterdag een zitje voor de Champions Leaguefinale in Wembley, de Londense voetbaltempel. En hij werd jaloers: “Ook wij hebben nood aan zo’n nationaal stadion met uitstraling en prestige over heel Europa en de wereld. Het Koning Boudewijnstadion is tout à fait versleten. We zijn het lachertje van Europa. Als de UEFA morgen het huidige stadion afkeurt, wat echt goed kan, moeten de Rode Duivels in het buitenland gaan spelen. Geen enkel Belgisch stadion voldoet aan de criteria.” Het Brussels gewest en stadsbestuur willen daarom een mini-Wembley optrekken. Na jarenlange discussies werd vorig weekend een locatie vastgeprikt: parking C van de Heizel, waarvan de stad eigenaar is. Het Koning Boudewijnstadion even verderop gaat tegen de vlakte. In de plaats komt een stadion voor 300 à 400 miljoen euro met ongeveer 55.000 zitjes, naar het voorbeeld van de Friends Arena in Stockholm, een stadion met kantoren, winkels en een uitschuifbaar dak.

Iedereen tevreden?

Het einde van het oude Heizelstadion maakt de weg vrij voor de herinrichting van de Heizelvlakte, het Neoproject. Op de locatie zouden extra woningen, crèches en scholen kunnen komen. Iedereen tevreden dus? Er zit wel één gat in het Brusselse plan. De Heizelparking C ligt in Grimbergen. Vlaanderen moet vergunningen uitreiken voor het nieuwe stadion. Of simpeler: als Vlaanderen ‘neen’ zegt, mag de hoofdstad haar ambitieuze plannen opnieuw opbergen. En een ‘neen’ zou niet helemaal uit de lucht komen vallen. Er woedt een concurrentiestrijd tussen het Vlaamse megaproject Uplace in Machelen en de Brusselse tegenhanger Neo. Beide shoppingcentra liggen slechts enkele kilometers van elkaar. En er waren, zonder nieuw stadion, al vragen bij de verkeersimpact op de Brusselse ring. Volgens Brussels burgemeester Freddy Thielemans (PS) zijn er gesprekken geweest met Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). “Ook over het Neoproject moeten we met Vlaanderen onderhandelen. Tijdens die gesprekken is het nieuwe stadion op tafel gekomen. Ik had zeker niet de indruk dat Peeters daar grote problemen mee had. Natuurlijk moeten we nog verder praten over het dossier. Dat zal wat tijd kosten. Maar laat ons eerlijk zijn: als voetbal en de Rode Duivels nu ook al communautair worden. Tja, dat zou spijtig zijn.” De Vlaamse regering houdt de boot af. Peeters wil liever geen commentaar kwijt. “Hij heeft akte genomen van de beslissing”, vertelt zijn woordvoerder. Ook minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) reageert niet erg enthousiast. “We hebben nog niets concreets gezien. Brussel moet een vergunningsdossier opmaken zoals iedereen. Daarna zullen we het onderzoeken met de bevoegde ministers.” Een extra probleem is de timing. Die is zeer krap, omdat Brussel het Europees voetbalkampioenschap 2020 wil ontvangen in het nieuwe stadion. De UEFA vraagt tegen 2014 de kandidaturen, tegen 2016 het begin van de bouw en tegen 2019 moet het stadion af zijn. Dat geeft de Brusselse regering zes jaar voor het project. En amper twee jaar en half om alle vergunningen te krijgen. “Als je weet dat zo’n grote dossiers bijna altijd worden aangevochten voor de Raad van State, hoop ik dat Brussel weet waar het aan begint”, reageert een bron in de Vlaamse regering. “Alles zal perfect moeten gaan.”

Memorial

“De termijnen zijn zeer strak”, aldus Courtois. “Maar ik heb vertrouwen.” De eerste schepen zegt ook formeel dat Brussel de Memorial Van Damme niet laat vallen. In het nieuwe stadion zou nochtans geen piste komen. “We zoeken een oplossing. Maar de Memorial blijft zeker tot 2019 in het Koning Boudewijnstadion. We hebben tijd om alles te overwegen. Maar bij een stadion met atletiekpiste verdubbelt de kostprijs.” Voetbalclub Anderlecht gaat intussen bestuderen of het mee wil investeren in het project. De club is op zoek naar een grotere thuisbasis. Het nieuwe stadion zou ideaal zijn, maar Courtois houdt daar geen rekening mee. “Anderlecht is met een eigen project bezig. Ik ben bezig met een stadion voor België. Of ik al een naam weet? Neen, maar het Europastadion zou wel mooi zijn.”

Datum publicatie: 28 mei 2013
Bron: De Morgen

Facebooktwitter