Positieve resultaten na eerste werkingsjaar ESCO

Om de gemeentelijke gebouwen energiezuiniger te maken, sloot het gemeentebestuur van Grimbergen een onderhouds- en energieprestatiecontract af met een ESCO (Energy Service Company). De ESCO ging van start op 1 juni 2019. Na het eerste werkingsjaar heeft de ESCO reeds mooie resultaten behaald.

Binnen dit contract werden in het eerste werkingsjaar tal van energiebesparende maatregelen uitgevoerd. Zo konden we acht energieverslindende gemeentelijke gebouwen duurzamer maken. Het gaat om het gemeentehuis, het cultuurcentrum in Strombeek-Bever, de gemeentelijke basisschool De Negensprong, de gemeentelijke basisschool Mozaïek en de bijhorende sporthal, de gemeenteloods en de sporthallen Prinsenbos, Verbrande Brug en Soens”, vermeldt schepen van leefmilieu Yves Verberck.

Met de gerealiseerde energiebesparing worden de maatregelen terugbetaald aan de ESCO. Indien er minder wordt bespaard dan vooropgesteld, wordt een malus voorzien. Wanneer er meer bespaard wordt dan voorzien, krijgt de ESCO een bonus.

Om de vooropgestelde energiebesparing te kunnen realiseren werden in het eerste werkingsjaar tal van maatregelen uitgevoerd:

–        Plaatsing van zonnepanelen op het dak van 5 gebouwen;
–        Stookplaatsrenovatie in het Cultuurcentrum en sporthal Soens;
–        Fijnregeling stookplaats in 5 gebouwen;
–        Vernieuwing ventilatie in 2 gebouwen;
–        Relighting in 7 gebouwen;
–        Isoleren van de spouwmuur in 3 gebouwen;
–        Vervanging van de beglazing in de bar van het Cultuurcentrum.

Deze maatregelen zorgden voor volgende positieve resultaten na het eerste werkingsjaar:

–        Elektriciteit: 18% besparing;
–        Gas: 15% besparing.

Samen goed voor 162 ton CO2 minder in de atmosfeer, het equivalent van het aanplanten van 6.500 bomen.

De vooropgestelde waterbesparing werd jammer genoeg niet van bij de start gehaald. Naast het implementeren van waterbesparende ingrepen bleek het minstens even belangrijk te zijn om de goede werking van de bestaande regenwaterrecuperatiesystemen van nabij op te volgen. Dit wordt nu ook nauwgezet opgevolgd.

Dit project konden we realiseren dankzij subsidies van het Fonds Culturele Infrastructuur en het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid.  

Yves Verberck
Yves.verberck@grimbergen.be – 0472 59 17 37
Schepen van lokale economie, leefmilieu, afvalbeleid, land- en tuinbouw

Energiezuinig maken van ons gemeentelijk patrimonium

Krantenartikel Het Nieuwsblad – 28/10/2020 door Joris Herpol

Grimbergen verminderde CO2-uitstoot al met 162 ton, het equivalent van 6.500 bomen

Onder andere in het gemeentehuis werd geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. 

Om de gemeentelijke gebouwen energiezuiniger te maken, sloot het gemeentebestuur van Grimbergen een contract af met een ESCO (Energy Service Company). Dit ging van start op 1 juni 2019 en resulteerde nu al in 162 ton minder uitstoot aan CO2 in de atmosfeer, het equivalent van het aanplanten van 6.500 bomen.

Na het eerste werkingsjaar heeft de ESCO reeds mooie resultaten behaald. “Binnen dit contract werden in het eerste werkingsjaar tal van energiebesparende maatregelen uitgevoerd”, zegt schepen van Leefmilieu Yves Verberck (Vernieuwing). “Zo konden we acht energieverslindende gemeentelijke gebouwen duurzamer maken. Het gaat om het gemeentehuis, het cultuurcentrum in Strombeek-Bever, de gemeentelijke basisschool De Negensprong, de gemeentelijke basisschool Mozaïek en de bijhorende sporthal, de gemeenteloods en de sporthallen Prinsenbos, Verbrande Brug en Soens.”

“Met de gerealiseerde energiebesparing worden de maatregelen terugbetaald aan de ESCO”, pikt burgemeester Chris Selleslagh (open VLD) in. “Om de vooropgestelde energiebesparing te kunnen realiseren, werden in het eerste werkingsjaar tal van maatregelen uitgevoerd. Zo kwamen er zonnepanelen op het dak van vijf gebouwen, de stookplaatsen in het Cultuurcentrum en sporthal Soens zijn gerenoveerd, spouwmuren zijn geïsoleerd, er kwam energiezuinig verlichting en nieuwe beglazing. Zo konden we op elektriciteit al 18 procent besparen en op energie 15 procent.” De vooropgestelde waterbesparing werd niet van bij de start gehaald. “Naast het implementeren van waterbesparende ingrepen bleek het minstens even belangrijk te zijn om de goede werking van de bestaande regenwaterrecuperatiesystemen van nabij op te volgen. Dit wordt nu ook nauwgezet opgevolgd”, besluit de burgemeester.

Facebooktwitter