[PM] Vernieuwing en N-VA blijven weg van Guldensporenviering

Schepencollege respectloos voor Vlaamsgezinde Grimbergenaars

De 14 gemeente- en OCMW-raadsleden van N-VA en Vernieuwing zullen komende zondag niet aanwezig zijn op de academische zitting n.a.v. 11 juli. Als gastspreker werd immers politoloog Dave Sinardet uitgenodigd, die zal spreken over het thema “België, waar Vlamingen thuis zijn?”. De keuze voor Sinardet is voor de beide fracties onverteerbaar.

Met Dave Sinardet kiest de gemeente immers voor een regelrechte tegenstander van Vlaamse autonomie. De heer Sinardet is van alle politologen niet alleen de meest uitgesproken Belgicist, hij is ook dé voortrekker van een zeer sterke en actieve “Hoofdstedelijke Gemeenschap van Brussel”, de nieuwe politieke instelling die op eis van de Franstalige partijen in het leven werd geroepen ter compensatie van de gedeeltelijke splitsing van BHV.

Dhr. Sinardet ijverde reeds voordien voor zo’n ‘Metropolitane Gemeenschap’ (beter en duidelijker: Groot-Brussel) en hij blijft her en der verkondigen dat deze nieuwe instelling veel te weinig concrete bevoegdheden heeft gekregen. Hij bepleit dus dat Vlaanderen een deel van zijn macht over Vlaams-Brabant afstaat aan die HGB!

Daarnaast is Dave Sinardet een belangrijke woordvoerder van de Pavia-groep, die opkomt voor de invoering van een ‘federale kieskring’, waardoor de splitsing van BHV helemaal ongedaan zou worden gemaakt.

N-VA en Vernieuwing zijn van oordeel dat zo’n man geen podium verdient op de Grimbergse 11-juli-viering. De keuze voor Sinardet is respectloos voor alle Vlaamsvoelende Grimbergenaars.

Het gemeentebestuur was van deze argumenten duidelijk op de hoogte gebracht, zowel tijdens de gemeenteraad van april als in een schrijven naar de burgemeester en de schepen van cultuur, maar zij hadden voor dit standpunt geen begrip.

Tegelijk protesteren wij tegen de beslissing van het college om, zogenaamd in het kader van besparingen, zelf geen andere feestelijkheden meer te organiseren in het kader van 11 juli. Een lange traditie gaat hiermee teloor.

Om hun protest kracht bij te zetten, zullen de raadsleden van Vernieuwing en N-VA zondag omstreeks 10 u 45 uur stilzwijgend post vatten nabij de trappen van het gemeentehuis.

Bart Laeremans
Fractievoorzitter Vernieuwing
0476/46.98.85

Jean-Paul Windelen
Fractievoorzitter N-VA

Karlijne Van Bree
Voorzitter Vernieuwing

Philip Roosen
Voorzitter N-VA
0495/52.42.21

UPDATE 1: foto van de actie:

4460 - 2015-07-05 at 10-21-44

UPDATE 2: 03/07:

HLN Regio – Grimbergen – Geschreven door Dimitri Berlanger

VLAAMSGEZINDE OPPOSITIEPARTIJEN NIET TE SPREKEN OVER KOMST SINARDET

Heisa rond 11 juliviering

N-VA en Vernieuwing zullen zondag de academische zitting naar aanleiding van 11 juli boycotten. Politoloog Dave Sinardet werd uitgenodigd als gastspreker en dat is een doorn in het oog van beide fracties. “Sinardet is een regelrechte tegenstander van Vlaamse autonomie. Dit is respectloos voor alle Vlaamsvoelende Grimbergenaars”, klinkt het.

Politicoloog Dave Sinardet zal zondag op de academische zitting naar aanleiding van 11 juli spreken over het thema ‘België, waar Vlamingen thuis zijn?’. Maar de keuze voor Sinardet is voor oppositiepartijen N-VA en Vernieuwing onverteerbaar zo blijkt. “Met Dave Sinardet kiest de gemeente voor een regelrechte tegenstander van de Vlaamse autonomie”, zegt Bart Laeremans (Vernieuwing). “Sinardet is van alle politologen niet alleen de meest uitgesproken Belgicist, hij is ook dé voortrekker van de ‘Hoofdstedelijke Gemeenschap van Brussel’, de nieuwe politieke instelling die op eis van de Franstalige partijen in het leven werd geroepen ter compensatie van de gedeeltelijke splitsing van BHV. Sinardet ijverde bovendien ook al voor een ‘Metropolitane Gemeenschap’ of beter gezegd ‘Groot-Brussel’ en hij blijft her en der verkondigen dat deze nieuwe instelling veel te weinig concrete bevoegdheden heeft gekregen.”

N-VA en Vernieuwing zijn dan ook van oordeel dat zo’n man geen podium verdient op de Grimbergse 11-juli-viering. “De keuze voor Sinardet is respectloos voor alle Vlaamsvoelende Grimbergenaars. Het gemeentebestuur was van deze argumenten duidelijk op de hoogte gebracht maar zij hadden voor dit standpunt geen begrip.”

Kanttekening
“Het is jammer dat het feest van alle Vlamingen voor hen blijkbaar beperkt is tot mensen die hun Vlaams-nationalistisch standpunt delen”, reageert de politoloog. “Dit verbaast mij evenwel niet. Zij onthouden vooral wat in hun kraam past. Ik ben bijvoorbeeld niet tegen Vlaamse autonomie. Maar als ik daar een paar kanttekeningen bij plaats dan is dat meteen voldoende om van mij een Belgicist te maken. Ik ben voor alle duidelijkheid geen Vlaamse nationalist maar ook geen Belgische nationalist. Ik lig hier verder ook niet wakker van. Het is gewoon spijtig dat op een Vlaamse feestdag de ene Vlaming niet in dialoog wil gaan met een andere. Ik ga graag in discussie met iedereen maar dat zit er hier duidelijk niet in.”

Vernieuwing en N-VA protesteren tegelijk ook tegen de beslissing van het college om zelf geen andere feestelijkheden meer te organiseren in het kader van 11 juli. “Zogenaamd in het kader van besparingen. Een lange traditie gaat hiermee teloor”, aldus nog Laeremans. Om hun protest kracht bij te zetten, zullen de raadsleden zondag rond 10.45 uur stilzwijgend postvatten nabij de trappen van het gemeentehuis.

Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) wil niet te veel woorden vuilmaken aan de kwestie. “Dit is een beslissing van de cultuurraad geweest. Verder zie ik hier geen graten in”, aldus Mertens.

UPDATE 3: 04/07:

Geschreven door Grimbergs.Net

Vernieuwing en N-VA blijven weg van Guldensporenviering

De 14 gemeente- en OCMW-raadsleden van N-VA en Vernieuwing zullen komende zondag niet aanwezig zijn op de academische zitting naar aanleiding van 11 juli.

De beide politieke fracties is de keuze van de gastspreker “onverteerbaar”. Politoloog Dave Sinardet zou spreken over het thema “België, waar Vlamingen thuis zijn?”.

Volgens Vernieuwing en N-VA kiest de gemeente voor een regelrechte tegenstander van Vlaamse autonomie. Bart Laeremans : ”De heer Sinardet is van alle politologen niet alleen de meest uitgesproken Belgicist, hij is ook dé voortrekker van een zeer sterke en actieve “Hoofdstedelijke Gemeenschap van Brussel”, de nieuwe politieke instelling die op eis van de Franstalige partijen in het leven werd geroepen ter compensatie van de gedeeltelijke splitsing van BHV”.

Dave Sinardet is volgens de fracties een belangrijke woordvoerder van de Pavia-groep, die opkomt voor de invoering van een ‘federale kieskring’, waardoor de splitsing van BHV helemaal ongedaan zou worden gemaakt.

N-VA en Vernieuwing zijn van oordeel dat zo’n man geen podium verdient op de Grimbergse 11-juli-viering. De keuze voor Sinardet is voor hen respectloos voor alle Vlaamsvoelende Grimbergenaars.

Jean-Paul Windelen : ”Tegelijk protesteren wij tegen de beslissing van het college om, zogenaamd in het kader van besparingen, zelf geen andere feestelijkheden meer te organiseren in het kader van 11 juli. Een lange traditie gaat hiermee teloor “.

Om hun protest kracht bij te zetten, zullen de raadsleden van Vernieuwing en N-VA zondag omstreeks stilzwijgend post vatten nabij de trappen van het gemeentehuis.

Facebooktwitter