[PM] Hoog tijd voor slimme camera’s in Grimbergen (video)

Oppositiepartij Vernieuwing hield vandaag zondag een symbolische prikactie waarin gepleit werd om eindelijk werk te maken van de plaatsing van zogenaamde slimme camera’s in de gemeente. “De keuze van de op- en afrit van de Ring aan de Hellebeekstraat om onze actie te voeren is niet toevallig”, legt voorzitster Karlijne Van Bree uit. “Onze gemeente ligt vlakbij verschillende verkeersaders en kampt al jarenlang met een inbrakenplaag. Het ene kan niet los worden gezien van het andere, dus dringen meer drastische maatregelen zich op. Door gebruik te maken van intelligente camera’s, in vrijwel alle buurgemeenten een beproefd recept, kan korter op de bal gespeeld worden. Gemeenten als Wemmel of Vilvoorde maken al jaren gebruik van dergelijke systemen. Door dit niet te doen, stelt Grimbergen zich erg kwetsbaar op. We worden als het ware de zwakke schakel in de Rand.”

De plaatsing van slimme camera’s op cruciale toegangswegen van de gemeente is een maatregel die Vernieuwing al lang bepleit. “Voor ons is het een kwestie van gezond verstand”, benadrukt Karlijne Van Bree, in december vorig jaar zelf het slachtoffer van een nachtelijke inbraak in haar woning in de wijk Haneveld. “Niet alleen zien heel wat gemeentebesturen uit onze regio de meerwaarde van dergelijke systemen in. Ook de federale regering lanceerde een tijdje geleden een heel netwerk van zo’n duizend dergelijke camera’s op zo’n 260 cruciale plaatsen. Het Brussels Gewest kondigde ook de plaatsing ervan aan in 2018. Het Grimbergse politiekorps is eveneens vragende partij, maar het gemeentebestuur blijft passief. Net dat willen we met onze actie aankaarten.”

Alle mandatarissen van Vernieuwing tekenden present op de symbolische actie, net als…een gelegenheidsschildpad. “Een knipoog naar de huidige meerderheid”, lacht Karlijne Van Bree. “Vernieuwing werd bijna acht jaar geleden in het leven geroepen omdat het beleid in Grimbergen beter kan én moet. Veel meer dan wat er vandaag gebeurt is mogelijk. En als er iets in beweging komt, gebeurt dit op een tergend trage manier – vandaar de schildpad. Het uitblijven van de plaatsing van slimme camera’s zijn hier een prima illustratie van. Voor ons is dit een kwestie van degelijk bestuur. De voordelen van slimme camera’s overstijgen trouwens het specifieke probleem van woninginbraken. Ze lenen zich ook voor trajectcontrole. En waarom niet meer gebruik maken van (weliswaar een ander type) camera’s om sluikstorten tegen te gaan? Dit is vooral in Strombeek dan, een heuse plaag. Ook op dit vlak zagen we graag meer daadkracht.”

Karlijne Van Bree
Voorzitter Vernieuwing
+32 474 93 12 19
karlijnevanbree@hotmail.com

Bart Laeremans
Fractieleider Vernieuwing

Facebooktwitter