Monument dokter Hemerijckx krijgt meer zichtbaarheid

โ€œ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ž๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜จ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ถ๐˜ด๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ณ๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ, ๐˜ธ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ถ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜‹๐˜ฐ๐˜ฌ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ด ๐˜๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜ค๐˜ฌ๐˜น ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ต๐˜ด ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜–๐˜ฎ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜‹๐˜ฐ๐˜ฌ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜ค๐˜ฌ๐˜น ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜Ž๐˜ณ๐˜ช๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด ๐˜ช๐˜ด, ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ ๐˜ป๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฃ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฌ โ€, stelt ๐—ž๐—ฎ๐—ฟ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ป๐—ฒ ๐—ฉ๐—ฎ๐—ป ๐—•๐—ฟ๐—ฒ๐—ฒ, schepen van erfgoedbeleid.

Dr. Hemerijckx op weg naar zijn nieuwe stek

๐——๐—ผ๐—ธ๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—›๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ฐ๐—ธ๐˜… (ยฐ๐Ÿญ๐Ÿต๐Ÿฌ๐Ÿฎ – +๐Ÿญ๐Ÿต๐Ÿฒ๐Ÿต) heeft een bijzondere verdienste gehad bij het zoeken naar geneesmiddelen en behandelingen tegen lepra, maar bekommerde zich ook om de wsociale problemen van de melaatsen, zoals hun huisvesting, voeding en kleding. Hij hielp tevens bij het ontwerpen van prothesen. De arts bouwde in toenmalig Belgisch Congo een anti-lepracentrum met een school, ziekenhuis en woningen. Dit kreeg de naam DIKUNGU, wat โ€˜onderlinge samenwerkingโ€™ betekent en symboliseerde hij met behulp van een uit steen gebeeldhouwd embleem: een kruis met vier forse, ineengestrengelde handen. Later richtte hij een gelijkaardig centrum in India op.

Na zijn werken in Afrika en Aziรซ kon dokter Hemerijckx toch nog zijn laatste jaren in rust doorbrengen bij zijn familie in Grimbergen. Zijn monument op de hoek Vilvoordsesteenweg/Rijkenhoekstraat kijkt nu in de richting van zijn vroegere woonst aan de Kerkeblokstraat, waar op heden de Colruyt Academy is gevestigd. Op deze locatie staat het monument meer in de kijker dan voorheen, aan de Beiaardlaan.

โ€œ๐˜–๐˜ง ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ง๐˜ช๐˜ฏ๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ต๐˜ด ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ต, ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ณ. ๐˜‹๐˜ข๐˜ต ๐˜ป๐˜ข๐˜ญ ๐˜ข๐˜ง๐˜ฉ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ณ๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฌ๐˜ณ๐˜ถ๐˜ช๐˜ด๐˜ฑ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ต, ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ต๐˜ด ๐˜ธ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฐ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜จ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ฎ๐˜ด ๐˜Ž๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต. ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฏ๐˜ถ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ง๐˜ญ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ฌ๐˜ฆ ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฌ๐˜ถ๐˜ช๐˜ด๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ต ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜–๐˜ฐ๐˜ฌ ๐˜ธ๐˜ช๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฏ๐˜ข๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜‹๐˜ฐ๐˜ฌ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜ค๐˜ฌ๐˜น ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜Ž๐˜ณ๐˜ช๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜จ๐˜ด๐˜ฆ ๐˜ด๐˜ค๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏโ€, besluit schepen Van Bree.

Krantenartikel Het Nieuwsblad – 23/10/2020 door Joris Herpol

Monument โ€˜vergetenโ€™ lepradokter krijgt meer zichtbare plaats

โ€œWe willen het werk van dokter Frans Hemerijckx nog meer kenbaar maken bij Grimbergse scholenโ€, zegt schepen Karlijne Van Bree.

Het monument van Dokter Frans Hemerijckx aan de Wolvertemsesteenweg is verplaatst omwille van de omvangrijke werken daar en verhuist naar het kruispunt Vilvoordsesteenweg/Rijkenhoekstraat.

โ€œOmdat Dokter Hemerijckx een grote betekenis heeft voor Grimbergen van, werd er gekozen voor een nieuwe erg zichtbare plekโ€, zegt schepen van Erfgoed Karlijne Van Bree (Vernieuwing). โ€œNa zijn werken in Afrika en Aziรซ kon dokter Hemerijckx toch nog zijn laatste jaren in rust doorbrengen bij zijn familie in Grimbergen. Zijn monument op de hoek Vilvoordsesteenweg/Rijkenhoekstraat kijkt nu in de richting van zijn vroegere woonst aan de Kerkeblokstraat, waar nu de Colruyt Academy is gevestigd. Op deze locatie staat het monument meer in de kijker dan voorheen, aan de Beiaardlaan.โ€

Strijd tegen lepra

Dokter Hemerijckx (ยฐ1902 – +1969) heeft een bijzondere verdienste gehad bij het zoeken naar geneesmiddelen en behandelingen tegen lepra, maar bekommerde zich ook om de sociale problemen van de melaatsen, zoals hun huisvesting, voeding en kleding. โ€œHij hielp ook bij het ontwerpen van prothesenโ€, gaat Van Bree verder. โ€œDe arts bouwde in toenmalig Belgisch Congo een lepracentrum met een school, ziekenhuis en woningen. Dit kreeg de naam DIKUNGU, wat onderlinge samenwerking betekent. Dit symboliseerde hij met behulp van een uit steen gebeeldhouwd embleem: een kruis met vier forse, ineengestrengelde handen. Later richtte hij een gelijkaardig centrum in India op.โ€

Of het monument aan de Vilvoordsesteenweg de definitieve standplaats wordt, is nog onzeker. โ€œDat zal afhangen van de herinrichting van het kruispunt, iets waarover nog overleg moet worden gevoerd met het Vlaams Gewestโ€, zegt de schepen. โ€œHet is de bedoeling het monument nog een flinke opkuisbeurt te geven. Ook willen we de nagedachtenis en betekenis van Dokter Hemerijckx nog meer kenbaar maken bij de Grimbergse scholen.

Facebooktwitter