Kinderen durven niet meer alleen slapen

Het Laatste Nieuws / De Ring-Brussel – 12/12/2016 – DIMITRI BERLANGER

Ondanks een afgaand alarm zijn inbrekers binnengedrongen in de woning van gemeenteraadslid Karlijne Van Bree (Vernieuwing), terwijl het gezinnetje in bed lag. “Ze hebben alles meegegraaid wat ze konden op enkele seconden: twee computers, mijn handtas en de portefeuille van mijn man.” Vooral voor Kristiaan (6) en Maarten (10) was het een traumatische ervaring. “De jongste slaapt nu bij mij.” Van Bree dringt aan op camera’s met nummerplaatherkenning, maar daar heeft de burgemeester weinig oren naar.

Dat Grimbergen en dan vooral Strombeek-Bever geliefkoosde actieterreinen zijn voor inbrekers is al een tijdje duidelijk. Dat de dieven zich niet snel meer laten afschrikken, ondervond ook gemeenteraadslid Karlijne Van Bree (Vernieuwing) die in de Potaarde woont. “Ze hebben achteraan in de deur van onze veranda twee gaatjes geboord en zich zo een weg naar binnen geforceerd”, legt ze uit. “Het alarm is afgegaan, maar daar hebben ze zich niet door laten tegenhouden. In sneltreinvaart hebben ze heel wat waardevolle spullen meegegraaid: twee computers die op de tafel stonden, mijn handtas en de portefeuille van mijn echtgenoot. Mijn smartphone lag op de grond. Die was uit de handtas gevallen. Ook een iPad hebben ze achtergelaten. Ze zijn dus wel heel snel te werk gegaan. Maar het blijft toch stoutmoedig, gezien ze overduidelijk wisten dat er een alarm was.”

Traumatisch

Voor de jonge kinderen van het gemeenteraadslid was het een traumatische ervaring. “Je kan het je inbeelden: al die heisa ’s nachts met dat alarm en dan de politie die hier komt. Ik ben al blij dat

ze de dieven zelf niet gezien hebben. Wie weet waren ze zonder alarm tot boven gekomen. De kinderen zijn dan ook zwaar onder de indruk. De kleinste slaapt nu bij mij. Hij durft niet meer alleen slapen.” Vreemd genoeg was het de politie van Londerzeel die als eerste ter plekke was. “De eigen patrouille zat blijkbaar in Brussel. Ik vind dat bizar, want de permanentie op het commissariaat werd afgeschaft om net twee nachtpatrouilles te kunnen inzetten in onze gemeente. Dat roept toch wel vragen op.”

Opvallend: haar collega-gemeenteraadslid Luk Raekelboom (eveneens Vernieuwing) die in de Kareelbakkerijstraat in Strombeek-Bever woont, kreeg nog geen 24 uur later ook ongewenst bezoek. “Gelukkig is er alleen schade aan verschillende ramen en de achterdeur. Ze zijn niet binnen geraakt”, klinkt het.

Slimme camera’s

Van Bree houdt een pleidooi voor camera’s met nummerplaatherkenning. “Het is tijd dat ook onze gemeente werk maakt van een dergelijk cameraschild op de invalswegen. Dat moet grote maar ook kleine criminelen afschrikken. Buurgemeenten zoals Wemmel heeft al slimme camera’s, Grimbergen kan dan ook niet achterblijven. Die inbrekers weten immers waar er geen camera’s hangen.” In 2012 waren de handelaars daarvoor ook al vragende partij na enkele drieste ramkraken, maar de camera’s werden nooit geplaatst. Burgemeester Marleen Mertens (CD&V) houdt ook nu de boot af. “Het kan zijn dat er nu tijdens de donkere maanden weer wat meer inbraken zijn, maar de algemene tendens is dalend. Er zijn minder inbraken geweest in onze gemeente dit jaar. Over ANPR-camera’s hebben we nog niks beslist. Daar is momenteel geen budget voor.”

20161212_hln-de-ring-brussel_p-12-13

Facebooktwitter