Jaarlijkse lenteschoonmaak van 28 maart verhuist naar 19 september

Naar jaarlijkse traditie had het gemeentebestuur van Grimbergen opnieuw een lenteschoonmaak gepland in onze deelgemeenten. Dit was voorzien voor zaterdag 28 maart. Jaarlijks nemen daaraan vele tientallen Grimbergenaars deel. De vorige jaren werden op die manier tonnen zwerfvuil opgeruimd.

De wereldwijde corona-pandemie maakt ons duidelijk dat een minuscuul virus onze samenleving volledig kan verlammen. Om die reden zijn zowat alle activiteiten die volk op de been brengen, momenteel verboden. Ook gezamenlijke zwerfvuilacties zijn daardoor niet toegelaten.

Daarom hebben we met het schepencollege beslist om deze actiedag te verplaatsen naar zaterdag 19 september. Dat is immers de “World Clean up Day”. Overal ter wereld worden op die dag vrijwilligers aangemoedigd hun krachten te bundelen om de planeet schoon te maken en hun acties te registreren.

We gaan ervan uit dat de beschermingsmaatregelen tegen dan grotendeels achter de rug zullen zijn, zodat we tegen dat moment opnieuw een grootschalige opruimactie kunnen organiseren en alle deelnemers nadien kunnen bedanken op het gemeentehuis.

Toch wil dat niet zeggen dat we intussen bij de pakken moeten blijven zitten. Onze schepen van leefmilieu Yves Verberck doet daarom de volgende oproep:

“Intussen raden we alle inwoners aan om alert te blijven voor de problematiek van zwerfvuil. In de eerste plaats door zelf geen afval in de natuur te werpen, ook geen kauwgom of sigarettenpeuken. Tegelijk zijn we iedereen dankbaar die zwerfvuil in zijn omgeving opraapt en mee naar huis neemt. Waarom er geen kleine competitie rond bouwen tijdens een gezinswandeling in de buurt?

We maken van de gelegenheid graag gebruik om onze vele zwerfvuilpeters en -meters uitdrukkelijk te danken voor hun actieve en volgehouden inzet in hun omgeving. Wie het voorbeeld van deze kleine helden wil navolgen, mag zich zeker wenden tot onze milieudienst: gemeentebestuur@grimbergen.be

Facebooktwitter