Hommeles over nieuw voetbalstadion op Heizel

Memorial Van Damme vreest voor verbanning als de atletiekpiste verdwijnt

‘Ambiance heeft niets te maken met een piste of niet, maar met wat er op het veld vertoond wordt’
Wilfried Meert, Organisator Memorial

Er komt een nieuw nationaal stadion op de Heizel. Maar daarin lijkt geen plaats te zijn voor een atletiekpiste. De organisatoren van de Memorial Van Damme reageren ongerust.

Het Koning Boudewijnstadion gaat tegen de vlakte en in de plaats komt een nieuw nationaal voetbalstadion even verderop. Dat heeft Rudi Vervoort (PS), minister-president van het Brussels Gewest, bekendgemaakt. Het nieuwe stadion komt op parking C van de Heizel. Dat ligt op het grondgebied van het Vlaamse Grimbergen, maar is eigendom van de stad Brussel. Het nationale stadion wordt zeker de thuishaven van de Rode Duivels en mogelijk ook van Sporting Anderlecht. De kersverse landskampioen breidt het eigen Vanden Stockstadion uit, maar liet eerder weten dat het op de lange termijn een verhuizing naar een groter stadion in Brussel ziet zitten. Het nieuwe stadion zou een capaciteit tussen 40.000 en 60.000 toeschouwers krijgen. Een renovatie van het Koning Boudewijnstadion komt er dus niet. Dat wordt volledig afgebroken, om plaats te maken voor woningen. Ook de andere scenario’s, zoals een NMBS-terrein in Schaarbeek als locatie, verdwijnen naar de prullenmand. Volgens Vervoort drong een beslissing zich op met het oog op het Europees voetbalkampioenschap 2020, dat in meerdere steden in Europa zal plaatsvinden. Brussel wil zich kandidaat stellen.

Garanties

Het stadsbestuur steunt het plan. De beslissing van zijn partijgenoot Vervoort maakt voor burgemeester Freddy Thielemans de weg vrij om de herinrichting van de hele Heizelvlakte, het zogeheten Neoproject, uit te voeren. Ook de Belgische Voetbalbond reageerde tevreden. Een veel somberder geluid is te horen bij Bob Verbeeck en Wilfried Meert, de organisatoren van de Memorial Van Damme. De prestigieuze atletiekmeeting heeft altijd plaatsgevonden in het Koning Boudewijnstadion. Het duo heeft echter geen garanties gekregen over een atletiekpiste in het nieuwe stadion. Omdat ook het Koning Boudewijnstadion straks gesloopt wordt, staat de meeting dus op losse schroeven. “We zijn vooraf niet op de hoogte gebracht”, zegt Bob Verbeeck. “In het communiqué van het Brussels Gewest wordt geïnsinueerd dat er geen atletiekpiste komt. Dat is een onaangename verrassing.” Verbeeck en Meert hadden eerder van stad en gewest garanties gekregen dat de Memorial zeker tot 2018 in het Koning Boudewijnstadion zou plaatsvinden. “Maar zelfs dat kunnen we niet meer met zekerheid zeggen”, zucht Verbeeck. Wilfried Meert: “De Voetbalbond wil de atletiekpiste weg, omdat die de ambiance zou beknotten. Maar dat is een dooddoener. Bent u naar de recente matchen van de Rode Duivels geweest? Daar was sfeer genoeg. De ambiance heeft niets te maken met een piste of niet, maar met wat er op het veld vertoond wordt.” “De beslissing wordt genomen om nog een kandidatuur voor Euro 2020 in te dienen. Men verwijt ons evenement dat het maar één keer per jaar plaatsvindt. Maar men wil ons opofferen voor één match in één kampioenschap”, sneert hij. “De Memorial is een monument dat ons land internationale uitstraling geeft. Steden als New York en Shanghai benijden ons omdat de finale van de Diamond League tijdens de Memorial plaatsvindt. Maar dit land heeft nooit veel aandacht geschonken aan monumentenzorg.” Meert wijst ook op de technische oplossing in het Stade de France nabij Parijs. Daar verdwijnt de atletiekpiste onder de grond bij voetbal- en rugbymatchen of concerten. “Als het nieuwe stadion een piste krijgt, kun je trouwens niet alleen de Memorial, maar ook EK’s en WK’s atletiek organiseren.”

Te vroeg

Het enige wat nu definitief vastligt, is de locatie van het stadion, sust het kabinet van Brussels minister-president Vervoort. “Het is nog te vroeg om iets te zeggen over een atletiekpiste of een samenwerking met Anderlecht”, zegt woordvoerder Bram Boriau. “We gaan stap voor stap. Gesprekken met Anderlecht kunnen volgen. Hoe het eruit gaat zien, wie het gaat bouwen, dat is nog niet beslist.”

Datum publicatie: 27 mei 2013
Bron: De Morgen

Facebooktwitter