Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Volkssterrenwacht MIRA – Sterrenkijkhappening

za 30.09.2017 om 19:00 - 23:00

Sterrenkijkhappening + officiële opening van de nieuwe tentoonstelling over de zoektocht naar planeten bij andere sterren en naar buitenaards leven.

– Sterrenkijkhappening
Bij helder weer kunnen we met onze verzameling telescopen een blik werpen op de klassieke herfststerrenhemel. Daarnaast is ook de planeet Saturnus van de partij, kom zeker de schitterende ringen bewonderen. En ook de Maan is een dankbaar hemelobject met zoveel spectaculaire kraters, bergketens en grote gestolde lavavlakten.

– Tentoonstelling ‘De zoektocht naar planeten bij andere sterren en naar buitenaards leven’
Om 19:30 uur openen we onze nieuwe tentoonstelling over de zoektocht naar planeten bij andere sterren en naar buitenaards leven.

Erg actueel onderwerp in de sterrenkunde, zeker nu er dankzij de ruimtemissie Kepler intussen meerdere duizenden exoplaneten zijn ontdekt. Sommige daarvan bevinden zich in wat we de leefbare zone noemen, dus gekoppeld aan die ontdekkingen van planeten buiten het zonnestelsel is de vraag of we nog ergens anders leven kunnen vinden een hot item in het hedendaagse astronomisch onderzoek.

Onze tentoonstelling toont enkele methodes die gebruikt worden om exoplaneten te detecteren, we schetsen de evolutie van eenvoudige bouwstenen tot levensvormen, we laten de bezoekers kennismaken met extreme overlevers; de intussen beroemde waterbeertjes, en wie wil kan zelf een boodschap opstellen en versturen naar buitenaards intelligent leven.

Naar aanleiding van deze nieuwe tentoonstelling houdt professor Anne-Marie Lambeir van de Universiteit Antwerpen om 20:00 uur een lezing over de evolutie van geochemie naar biochemie en hoe leven kan zijn ontstaan op onze planeet. Anne-Marie Lambeir is als gewoon hoogleraar verbonden aan het departement Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen.

Nadien kan je desgewenst in ons clubhuis zeker eens gaan proeven van onze speciale cocktail Spirulina Colada die we eenmalig ter gelegenheid van ons feestweekend serveren. En je zal versteld staan hoe bijzonder die Spirulina wel is in het kader van ons verhaal van leven op Aarde en ook met het oog op ruimtereizen naar verre planeten…

Gegevens

Datum:
za 30.09.2017
Tijd:
19:00 - 23:00
Evenement Tags:
,
Site:
http://www.mira.be/nl/node/2600

Organisator

Volkssterrenwacht MIRA
Telefoon
02 269 12 80
E-mail
info@mira.be
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Volkssterrenwacht MIRA
Abdijstraat 22
Grimbergen, 1850 België
+ Google Maps
Telefoon
02 269 12 80
Bekijk de site van Locatie