[EA] Samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten in de Noord- en Oostrand in de strijd tegen zwerfvuil

Mijnheer de Voorzitter,
Mevrouw de Burgemeester,
Mevrouw de Algemeen Directeur,

Afgelopen juli verscheen in Het Laatste Nieuws het bericht dat tien gemeenten uit de Noord- en Oostrand de krachten bundelen in de strijd tegen zwerfvuil door middel van het opstarten van een campagne, het opstellen van vuilnisbakkenplannen, en het oplijsten van de sluikstorten in een databank.

Het betreft de gemeenten Londerzeel, Meise, Vilvoorde, Machelen, Zemst, Kampenhout, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem, Kraainem en Zaventem. Onze buurgemeenten nemen dus deel aan het project.

Het project wordt gedragen door de Intercommunales Incovo en Interza waarbij twee medewerkers de gemeentes bijstaan bij de uitwerking van concrete actiepunten.

De gemeenten delen kennis in verband met de in hun gemeenten van toepassing zijnde vuilnisbakkenplannen en het goede gebruik en misbruik van de vuilnisbakken wordt gemonitord en aangepakt. Soms worden ook alle opgeruimde sluikstorten geregistreerd en in een databank ondergebracht, waardoor controles met sluikstortcamera’s heel gericht kunnen gebeuren.

Rond het beheer van vuilnisbakken of gebruik van de sluikstortcamera wordt reeds opgemerkt dat de vernieuwde aanpak loont.

Het valt niet te betwisten dat de problematiek van het zwerfvuil in Grimbergen ernstig dient aangepakt te worden en communicatie/samenwerking daarrond met andere gemeenten heel erg welkom zou zijn. Het is dan ook verbazend te vernemen dat Grimbergen niet meewerkt aan dit project.

Voorstel

De gemeenteraadsleden van Grimbergen dragen het schepencollege/bevoegde schepen op om te antwoorden op volgende vragen:

• Waarom maakt Grimbergen geen deel uit van dit waardevol en relevant project ?
• Is Grimbergen voornemens er in de toekomst deel van uit te maken ?

Voor de fractie Vernieuwing
Karlijne VAN BREE
gemeenteraadslid

Facebooktwitter