[EA] Prinsenbos niet veilig voor voetbal

Grimbergen beschikt over een zeer ruime sportinfrastructuur maar het is spijtig om vast te stellen dat de laatste jaren verschillende Grimbergse clubs hun hogere ambities niet konden waar maken wegens onaangepaste accommodaties. (Ik verwijs hier terloops naar 2 zaalsporten die in het verleden uitkwamen in de hogere reeksen van basket en het volleybal). Deze Grimbergse sportclubs werden genoodzaakt om hun ambities bij te stellen of te verhuizen naar omliggende gemeenten die hen wel geschikte sportaccommodaties konden aanbieden. Zo verloren zij ook veel getalenteerde sporters aan clubs van deze naburige gemeenten.

De laatst verschenen persberichten en het interview op Ring-TV van 17/08/2015 omtrent het verbod van het spelen van twee risicovolle thuiswedstrijden in het stadion van het Prinsenbos, bewijzen nogmaals dat sport in Grimbergen enkel kan zolang het maar beperkt blijft tot vriendschappelijke ontmoetingen. Op enkele zeldzame individuele sporters na is het hier onmogelijk om uit te groeien tot een topsportclub.

Niettegenstaande Grimbergen de laatste jaren enkele honderdduizenden euro’s heeft uitgegeven aan voornamelijk opsmukken van voetbalterreinen, blijven wij met toch met een atypische sportinfrastructuur zitten. Uiteindelijk kunnen onze terreinen maximaal het niveau van provinciaal of hooguit 4de klasse aan. Zodra het aantal supporters wat groter wordt krijgen we risicowedstrijden. Uiteraard hebben niet alle clubs een beruchte supportersclub, maar moeten wij daarom deze wedstrijden verbieden?

Twee forfaitwedstrijden kunnen de doodsteek betekenen voor een club. Op deze wijze veroordelen wij KFC Grimbergen en hun spelers tot een maximaal verblijf in 3de of zelfs een degradatie naar 4de klasse. Hierbij rijst de vraag hoe KFC Grimbergen in dit scenario nog de ambitie kan opbrengen, om spelers aan te trekken of om een toekomstvisie uit te werken.

Nu blijkt dat er ook geen uitwijkmogelijkheid bestaat binnen onze eigen sportinfrastructuur waardoor er weer moet worden uitgekeken naar een naburige gemeente. Alle sportclubs kregen vanaf 2014 een aanzienlijke verhoging voorgeschoteld van de huurprijs voor hun terreinen maar er wordt geen enkele structurele verbetering aangebracht aan de atypische infrastructuur. Sommige clubs kunnen enkel spelen mits uitzonderingsattesten aangezien ze niet meer in overeenstemming zijn met de normen gesteld door de verschillende sportfederaties.

Voorstel

De gemeenteraad stelt voor dat een antwoord wordt verstrekt op de volgende vragen:

– Werd er met het bestuur van KFC Grimbergen contact opgenomen over hoe zij het probleem van deze twee risicowedstrijden zelf kunnen oplossen?
– Wat is de kostprijs van een verhoogde politieaanwezigheid op het terrein en wie betaalt dan deze extra bewaking?
– Kan dit mits inzet de van veiligheidsscouts, georganiseerd en uiteraard betaald door de club zelf?
– Is er een financiële tussenkomst naar de club toe indien er wedstrijden op politie bevel niet kunnen doorgaan?
– Kunnen de twee beruchte wedstrijden of eventueel andere wedstrijden met een hoog aantal supporters op een andere locatie binnen Grimbergen gehouden worden?
– Wat zijn de perspectieven voor een Grimbergse club indien er zou gepromoveerd worden naar 2de klasse?
– Wanneer kunnen wij een aangepast sportbeleidsplan verwachten, (het oude dateert nog van 2008 tot 2013)?

Yves Verberck
Gemeenteraadslid

Facebooktwitter