Dalende kwartaalcijfers stemmen gemeente Grimbergen hoopvol in verdere strijd tegen sluikstort en zwerfvuil en … foutparkeerdersOp sluikstorten en zwerfvuil achterlaten staan fikse boetes en ook foutparkeren wordt niet getolereerd. Actiepunten waar het lokaal bestuur van Grimbergen al enkele jaren stevig op inzet en die nu resultaat opleveren.

Gemeentelijke Administratieve Sancties, kortweg ‘GAS’, zijn administratieve geldboetes die worden uitgeschreven door politie of vaststellende ambtenaren. Er zijn er vijf: overlast (GAS-1), lichte en zware inbreuken (GAS-2 en -3), stilstaan en parkeren (GAS-4) en beperkte snelheidsovertredingen (GAS-5). Na het eerste kwartaal van 2024 noteerde de dienst Handhaving voor GAS-1 en GAS-4 alvast een daling van de overlast.

𝗦𝗹𝘂𝗶𝗸𝘀𝘁𝗼𝗿𝘁𝗲𝗻 𝗱𝗮𝗮𝗹𝘁 𝗺𝗲𝘁 𝗯𝗶𝗷𝗻𝗮 𝟲𝟰%
Met ‘slechts’ 38 processen-verbaal (pv’s) voor sluikstorten geven de resultaten van het voorbije kwartaal een hoopvol signaal. In vergelijking met dezelfde periode in 2023, toen er nog 105 vaststellingen werden genoteerd, is dat een significante daling van maar liefst 63,8%! Gemeentelijke initiatieven zoals de jaarlijkse ‘Grote Lenteschoonmaak’, in 2024 al aan haar zestiende editie toe, bewijzen dan ook hun nut. Tijdens deze editie van de Grote Lenteschoonmaak werden er 60 pmd-zakken en 140 zakken met restafval gevuld.

Ook de groep zwerfvuilvrijwilligers of zogenaamde ‘Propere Burgers’ groeit ieder jaar. Waar we in 2022 met 213 zwerfvuilvrijwilligers waren, konden we in 2023 op 249 paar extra handen rekenen.

Om het GAS-1-overzicht van het eerste kwartaal 2024 compleet te maken: er werden 26 pv’s uitgeschreven voor (niet-geregistreerde) inname van het openbaar domein, 3 voor loslopende honden en/of het niet bijhebben van een hondenpoepzakje en 5 voor het onwettig gebruik van lachgas.

Chantal Lauwers
Schepen voor leefmilieu en afvalbeleidGeïnteresseerd om te weten hoeveel GAS-4 boetes er werden uitgeschreven? Neem een kijkje op de gemeentelijke webstekFacebooktwitter