Bouwplannen vernieuwd gemeentehuis bekendgemaakt

Op vrijdag 24 september werden de plannen voor het vernieuwd gemeentehuis voorgesteld. Zoals eerder vorig jaar werd meegedeeld, heeft het Grimbergse gemeentebestuur ervoor gekozen om de gemeentelijke diensten en de bibliotheek te centraliseren in het centrum van Grimbergen.

Onze gemeentelijke diensten en de bibliotheek kampen al geruime tijd met plaatsgebrek. De Vlaamse overheid besliste enkele jaren geleden om de OCMW’s en de gemeenten met elkaar te laten versmelten. Mede hierdoor was het niet langer wenselijk om een apart administratief gebouw op te trekken in Strombeek-Bever, maar kozen we ervoor de dienstverlening te centraliseren in Grimbergen-centrum. Hierdoor ontstaat er ruimte om in Strombeek-Bever het cultuurcentrum en het Huis van het Kind verder uit te breiden.

De nieuwbouw wordt 3.000 m² groot (waarvan 1.000 m² voor de bibliotheek) en zal meer dan 90 personeelsleden huisvesten.

Het schepencollege heeft gekozen voor een ‘Design and Build’ -formule, waarbij ontwerpers, studiebureaus en aannemers een gezamenlijk voorstel doen, met prijsgaranties en een duidelijke timing. Drie groepen werden weerhouden voor de architectuurwedstrijd. De keuze viel voor het ontwerp van de groep CIT Blaton – Archipelago, dat niet alleen het aantrekkelijkste ontwerp was, maar ook economisch het meest voordelige. Na de voorlopige keuze voor dit ontwerp moesten de onderhandelingen starten voor de verdere invulling en de aanleg van de omgeving. Als schepen voor Ruimtelijke Ordening heeft schepen Bart Laeremans hierbij een belangrijke rol gespeeld. 

  • Geïntegreerd in het historische centrum

Bart Laeremans: “Het ontwerpbureau heeft er alles aan gedaan opdat de nieuwbouw een harmonisch geheel zou vormen met het bestaande historische centrum van Grimbergen. Dat was onze uitdrukkelijke vraag en de architecten van Archipelago hebben grondig studiewerk verricht. Ze hebben de kleuren en materialen van onze dorpskern goed bestudeerd en deze geïntegreerd in hun plannen. Hoewel de nieuwbouw evenveel verdiepingen zal tellen als het achterliggend administratief gebouw uit het jaar 2000 (een kelderverdieping, een gelijkvloerse verdieping en drie verdiepingen daar bovenop), komt het nieuwe gebouw niet over als dominant, maar lijkt het een vanzelfsprekend invulling van de bestaande omgeving.

Tegelijk wordt ook de omgeving grondig aangepakt. Er verdwijnen rond het gemeentehuis meer dan vijftig parkeerplaatsen. Mede om deze reden wordt de parking aan het Prinsenbos uitgebreid met ondergrondse parkeerruimte, zodat er rond het gemeentehuis ruimte komt voor groenaanleg en extra bomen. Enkel de parkeerruimte rond het monument zal worden behouden, maar ook dat plein zal worden heraangelegd. De centrale ingang van gemeentehuis en bibliotheek zal zich bevinden in de Prinsenstraat. De trap naar het prinsenbos zal vernieuwd worden zodat het gemeentehuis maximaal wordt verbonden met het prinsenbos.”

De bibliotheek bevindt zich op het gelijkvloers en in de kelderverdieping, waar ten gevolge van de transparante structuur van het gebouw, overvloedig daglicht aanwezig zal zijn. De bevolkingsdienst en het snelloket bevinden zich op de eerste verdieping. Deze zal zowel via een binnen- als een buitentrap (en uiteraard ook met de lift) bereikbaar zijn. Ook de toeristische dienst wordt mee geïntegreerd op de gelijkvloerse verdieping.

  • Duurzaamheid en brandveiligheid

Bart Laeremans: “Het bestaande administratieve gebouw uit het jaar 2000 blijft behouden, maar wordt verder gerenoveerd en functioneler gemaakt, zodat er een 80-tal medewerkers tewerkgesteld kunnen worden. Dit gebouw wordt ineens ook aangepast op vlak van brandveiligheid. Zo wordt de trappenkoker verkleind, waardoor er extra ruimte komt voor het personeel. Het oude en nieuwe gedeelte worden met passerelles met elkaar verbonden. Om voldoende lichtinval te voorzien in beide gedeelten, blijft de ruimte behouden die zich momenteel bevindt tussen het gebouw 2000 en het schoolgebouw. Deze ruimte wordt een fraaie, groene leestuin voor de bib en het personeel.” 

“De ontwerpers hebben gekozen voor een duurzaam gebouw, conform de huidige normen. Thermisch comfort, een goed isolerende gebouwschil en duurzame energie-opwekkers vormen de leidraad. Zo zal er gekozen worden voor warmtepompen en zullen er 175 zonnepanelen op het dak gelegd worden. In de bibliotheek zal er vloerverwarming worden gelegd en het ganse gebouw is voorzien van klimaatplafonds, ondersteund met vraaggestuurde ventilatie. Zonnewering en voldoende daglicht zullen zorgen voor een aangenaam werkklimaat.”

De voorziene kosten voor het nieuwbouwproject bedragen 10,6 miljoen euro. Hier komen nog bijkomende kosten bij voor de renovatie van het bestaande gebouw en de omgevingsaanleg, goed voor ca. 1.600. 000 euro.

Op de gemeenteraad van 23 september 2021 werd de bouw officieel goedgekeurd. Ook de grootste twee oppositiepartijen erkenden dat het om een fraai en esthetisch verantwoord ontwerp gaat.

De komende maanden zal alles klaargemaakt worden voor de omgevingsvergunning. We hopen in 2022 met de werken te starten en de nieuwbouw in 2024 in gebruik te kunnen nemen. De nieuwbouw komt op de plaats van de oude jongensschool, waar zich momenteel zes klassen bevinden van de vrije basisschool Prinsenhof. Ook hiervoor is een oplossing voorzien. We verwijzen hiervoor naar een ander hoofdstuk.

Klik hier om het persbericht van de gemeente te lezen.

Op de foto met op de achtergrond een impressie van het nieuwe gemeentehuis herkent u schepenen Bart Laeremans, Karlijne Van Bree en Yves Verberck en de voorzitter van de gemeenteraad, Chantal Lauwers, maar dit project was een fijne, en naar onze mening zeer geslaagde, samenwerking tussen de drie coalitiepartners.

Klik hier om een een verkorte presentatie van het gemeentehuis te zien.

Facebooktwitter