2de Taalspeelweek bereikt meer dan 80 kinderen

Voor het tweede jaar op rij organiseert de gemeente Grimbergen een Taalspeelweek, voor kinderen die een achterstand hebben op het vlak van Nederlands. Deze vijfdaagse is gericht op kinderen van 5 tot 11 jaar en vindt plaats in en rond Dienstencentrum Ter Borre in Strombeek-Bever.

Ten gevolge van corona hebben vele kinderen het voorbije anderhalf jaar een belangrijke taalachterstand opgelopen. In dit kader heeft de Vlaamse overheid een oproep gedaan om zomerscholen in te richten en initiatieven te organiseren rond taalstimulering. Grimbergen koos voor dit laatste.

Al enkele jaren wordt in Ter Borre in Strombeek-Bever, onder de vleugels van het Huis van het Kind, op een speelse wijze aan taalonderricht gedaan voor kinderen die thuis geen Nederlands spreken en moeite hebben met onze taal. Voor de kinderen van de derde kleuterklas en het eerste leerjaar is er ‘Babbelbad’, waar vrijwilligers op wekelijkse basis na schooltijd taaloefeningen organiseren in de vorm van interactieve spelletjes. Voor de kinderen van het tweede tot het vijfde leerjaar is er maandelijks op zaterdag ‘Samen Spelen met taal’, waar nog meer de nadruk wordt gelegd op het spelelement en op creativiteit rond taal.

Het zijn deze vrijwilligers die, samen met een groep monitoren van de Grimbergse speelpleinwerking, de Taalspeelweek gestalte geven. Vorige zomer namen ongeveer 50 kinderen deel. Dit jaar hadden de scholen langer op voorhand de tijd om ouders warm te maken voor dit initiatief. Uiteindelijk werden er ruim 90 kinderen ingeschreven. Dagelijks namen meer dan 80 kinderen deel: een 35-tal kinderen bezochten de ochtendsessies van Babbelbad en meer dan 45 namen deel aan de namiddagen van Samen Spelen met Taal.

De kinderen worden begeleid door een  20-tal vrijwilligers. Bij deze vrijwilligers zijn er ook enkele jongeren die zelf een anderstalige afkomst hebben en die prachtig werk hebben verricht.

Schepen voor integratie Bart Laeremans: “We zijn de begeleiders echt dankbaar voor hun volgehouden inzet in een vakantieperiode. We zijn er zeker van dat de onderdompeling in een taalbad Nederlands aan de vooravond van het nieuwe schooljaar voor vele kinderen het verschil kan maken.” 

Bart Laeremans
Schepen voor Integratie

Karlijne Van Bree
Schepen voor Onderwijs

Lees hier het artikel uit de digitale krant van Het Nieuwsblad.
Lees hier het artikel uit Het Laatste Nieuws.

Facebooktwitter