“Onze kinderen zijn de dupe”

PLAATSTEKORT SCHOLEN DWINGT INWONERS NAAR BUURGEMEENTEN

Hoewel Grimbergen bij de Vlaamse regering 700.000 euro had aangevraagd voor de bouw van zes nieuwe klaslokalen in de gemeentelijke basisschool van Beigem, komt de gemeente ook dit jaar niet in aanmerking voor financiële steun. Hetzelfde verhaal is te horen bij andere gemeentes in de Vlaamse rand, die steeds meer anderstalige leerlingen over de vloer krijgen. Daardoor kunnen inwoners hun kinderen zelfs niet meer in de eigen gemeente naar school laten gaan.

In de gemeentelijke basisschool ’t Mierken in deelgemeente Humbeek werden in 2011 al twee containerklassen geplaatst om het acuut plaatsgebrek op te vangen. Maar omdat dit slechts een oplossing op korte termijn is, diende het gemeentebestuur een subsidieaanvraag in van 700.000 euro voor zes nieuwe klaslokalen. Toch grijpt de school ook dit jaar naast de pot van de Vlaamse regering, waardoor er elk jaar opnieuw heel wat leerlingen geweigerd moeten worden. “Vele ouders moeten hun kinderen al naar een school in een andere deelgemeente brengen wegens plaatsgebrek in de meest nabijgelegen kleuter- of lagere school”, trekt burgemeester Marleen Mertens (CD&V) aan de alarmbel. “Bovendien is het aantal geboortes in onze gemeente de laatste jaren fel gestegen. Reken daar nog eens bij dat heel wat Brusselse gezinnen hun kinderen hier naar school sturen, waardoor de capaciteitsproblemen de komende jaren alleen maar zullen toenemen. Zeker nu Brussel beperkte financiële steun krijgt en de druk in de hoofdstad eveneens zal stijgen.” Toch hoopt burgemeester Mertens nog op een nieuwe kans in maart, wanneer de Vlaamse regering een tweede begrotingscontrole plant. “We zullen dan ook een nieuwe motivatie aan ons dossier toevoegen. Hopelijk heeft de regering daar wel oren naar. We moeten zo snel mogelijk nieuwe klassen creëren, want ook het gemeenschapsonderwijs en de vrije school barsten uit hun voegen.”

Wachtlijsten

Hetzelfde verhaal is te horen in de Druivenstreek. In Hoeilaart bijvoorbeeld hebben vooral kinderen die geboren zijn in 2005 (158) en 2006 (154) problemen om zich in te schrijven. “Voor die twee jaren zijn er nu nog steeds wachtlijsten”, weet onderwijsschepen Eva De Bleeker (Open Vld). “Onder meer de basisschool het Groene Dal is dringend aan vernieuwing toe. De lokalen worden daar nog met gasvuurtjes verwarmd en ook de isolatie laat er te wensen over. Dat kan ook moeilijk anders, want het gebouw is meer dan 30 jaar oud.” “Ik stel me vooral vragen bij de opvolging van de dossiers door de Vlaamse regering”, gaat De Bleeker verder. “Ik heb vernomen dat ze nu pas bezig zijn met de behandeling van de subsidieaanvragen die al ingediend werden in de tweede helft van 2001. De verschillende dossiers vragen zo’n 210 miljoen euro steun, maar er is slechts 30 miljoen voorzien. Ik denk dat we pech hebben dat we maar een kleine gemeente zijn in vergelijking met Mechelen of Antwerpen, die dan ook harder kunnen schreeuwen. Het ziet er dus naar uit dat we in Hoeilaart nog heel lang gaan wachten op financiële steun. Dat is jammer, want onze eigen jeugd komt steeds meer onder druk te staan van anderstalige kinderen. De verdeling Nederlandstalige/anderstalige leerlingen is in vele klassen namelijk nu al bijna 50/50.”

©

Datum publicatie: 04 februari 2013
Bron: Het Laatste Nieuws
Editie: De Ring-Brussel

Facebooktwitter