Masterplan verontrust handelaars – Middenstanders eisen voldoende bereikbaarheid winkels

De handelaars van Strombeek-Bever zijn gestart met een petitie omdat ze ongerust zijn over het Masterplan van de gemeente. In heel wat straten zou eenrichtingsverkeer worden ingevoerd en er zou ook veel meer ruimte voor voetgangers en fietsers komen. “Allemaal goed en wel, maar wij vrezen dat we daardoor veel minder bereikbaar gaan worden voor onze klanten en verlies gaan lijden”, klinkt het. De petitie telt al ruim 200 handtekeningen.

De gemeente broedt al een hele tijd op het Masterplan voor Strombeek-Bever dat de deelgemeente terug meer leefbaar zou moeten maken. Het mobiliteitsaspect is een van die pijlers waarbij een en ander stilaan wat concreter wordt. Er zou ingezet worden op meer ruimte voor voetgangers en fietsers met daarbij de invoering van een heel aantal eenrichtingsstraten waarbij ook zoveel mogelijk sluipverkeer zou geweerd worden. Op zich niets om iets op tegen te hebben maar de handelaars maken zich wel grote zorgen. “Op de duur gaat niemand meer bij ons geraken”, legt Carine Castermans van krantenwinkel ’t Kapelleke uit. “Uit de ervaring van een van onze handelaars hebben we al veel geleerd. Vroeger geraakte je vanuit drie straten bij hem. Ze hebben één van die straten enkelrichting gemaakt en nu is hij plots dertig procent van zijn cliënteel kwijt.” De middenstanders vrezen voor hetzelfde scenario in de rest van de gemeente. “Daarom zijn we met een petitie gestart. Het is de enige manier die we hebben om echt te reageren op de plannen en onze stem te laten horen.” Ook Carina is met haar krantenwinkel gelegen aan een rotonde waar verschillende straten op uitgeven. “Het project dat ze voorstellen zou inhouden dat je maar via een straat meer tot aan de zaak kan geraken. Als mensen niet zonder al te veel moeite met de wagen tot voor de deur geraken, zou dat voor mij en heel wat anderen betekenen dat we verlies gaan maken. Een groot deel van de klanten jaag je naar de grootwarenhuizen op die manier. Het argument van de gemeente dat ze te voet of met de fiets kunnen komen, gaat niet op. Je moet realistisch blijven: niemand gaat te voet achter zijn krant om dan naar huis te gaan, zijn wagen te nemen en vervolgens naar het werk te rijden.”

Voetgangerszone

Er ligt blijkbaar een plan A en B voor. “B zou zelfs een voetgangerszone inhouden van het Gemeenteplein tot aan de Sint-Amandstraat. Dat zien we echt niet zitten. Zo breek je Strombeek in twee.” Intussen werd al een eerste deel van de petitie met 200 handtekeningen ingediend. Ook nu nog blijven de plannen en de petitie ter ondertekening liggen in verschillende handelszaken en cafés in Strombeek-Bever. Schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh begrijpt de bezorgdheid van de middenstanders maar benadrukt dat er nog niks vastligt. “Eind maart moet het plan af zijn. Er liggen verschillende scenario’s voor en nu is het kwestie van de puzzel ineen te steken. We willen Strombeek leefbaarder maken en zullen dat doen met respect voor de mensen die er vandaag de dag actief zijn.”

Datum publicatie: 29 januari 2014
Bron: Het Laatste Nieuws
Editie: De Ring-Brussel
Auteur: DIMITRI BERLANGER

Facebooktwitter